Radnici traže da se ubrza stečajni postupak

0

MILIĆI – Grupa radnika bivše fabrike montažnih kuća „Intal“ iz Milića, u kojoj je prije dvije godine pokrenut stečajni postupak, zatražila je danas od stečajne uprave preduzeća brže provođenje tog postupka, te rješavanje statusa radnika koji su, nakon kraha preduzeća, ostali bez posla.

Radnici su na sastanku sa stečajnim upravnikom Mlađenom Petkovićem i članovima Odbora povjerilaca zatražili informaciju o toku stečajnog postupka i načinu raspolaganja imovinom bivše fabrike, zahtijevajući da se što prije reguliše problem povezivanja radnog staža i vlasništva nad stanovima koje su ranije dobili na korištenje od preduzeća.

Bivši radnik „Intala“ Nebojša Milić rekao je Srni da je ključ rješavanja svih problema milićkih montažera završetak stečajnog postupka i prodaja imovine „Intala“.

„Zato smo jako zainteresovani da se ovaj postupak što prije završi. U tom slučaju, lakše bi riješili problem povezivanja radnog staža, neka bi se potraživanja, vjerovatno, naplatila i radnici bi bili na neki način zbrinuti“, rekao je Milić.

Bivši radnik „Intala“ Vesko Mićić navodi da većina bivših radnika fabrike skoro dvije godine nema nikakvih primanja, te istakao da su njegove kolege dale veliki doprinos obnovi Republike Srpske u stambenom zbirinjavanju boračkih porodica, izbjeglica i socijalno ugroženih lica.

„Dogovorili smo se da se opet sastanemo i da stečajnom upravniku dostavimo spisak ljudi koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Takvih, sa članovima porodice, ima oko 100 i oni se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji“, rekao je Mićić.

Stečajni upravnik fabrike Mlađen Petković rekao je Srni da brzina provođenja stečajnog postupka, koji je u oktobru 2012. godine pokrenut u „Intalu“, ne zavisi od stečajne uprave, niti od radnika, već od zainteresovanosti kupca.

„Rješavanjem prodaje imovine fabrike, riješiće se i druga pitanja. U stalnom smo kontaktu sa resornim ministarstvom o povezivanju radnog staža bivšim radnicima fabrike, i vjerujem, nakon konstutuisanja Vlade, da će i to pitanje doći na dnevni red“, dodao je Petković.

Govoreći o stanovima, Petković je rekao da je veliki uspjeh postignut samim tim što je 40 stanova, koje su radnici dobili na korištenje, „izvučen iz stečajne mase preduzeća“ i njihov status biće rješavan mimo tog postupka.

Petković je dodao da je u okviru stečajnog postupka danas održana i sedma licitacija nekretnina „Intala“, na kojoj se ponovio nije pojavio ni jedan zainteresovani ponuđač.

Od pokretne imovine prodato je samo jedno vozilo, pa je dogovoreno da se nova licitacija zakaže za februar 2015. godine po važećoj početnoj cijeni od 2.700.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare