Radnici RTV Istočno Sarajevo stupili u generalni štrajk

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radnici Radio-televizije /RTV/ Istočno Sarajevo stupili su jutros u generalni štrajk zahtijevajući, između ostalog, isplatu četiri plate u punom iznosu i novu sistematizaciju radnih mjesta.

Sindikalna organizacija RTV Istočno Sarajevo saopštila je da od najave generalnog štrajka do danas nije došlo do dogovora sa generalnim direktorom, zbog čega su donijeli Odluku o stupanju u generalni štrajk.

Sindikat traži i isplatu svih neisplaćenih toplih obroka, naknada za prevoz i regresa, te uplatu doprinosa s ciljem mogućnosti ovjere zdravstvenih knjižica za adekvatnu zdravstvenu zaštitu i liječenje radnika.

Štrajkački odbor traži od direktora da što prije iznađe rješenje za prevazilaženje nastalih problema.

Radnici koji stupe u štrajk poštovaće odluku o minimum procesa rada koji preporučuje poslodavac, a koji je preporučen Zakonom o radu, u skladu sa provođenjem štrajka u preduzećima koja su obavezna da poštuju minimum procesa rada.

„Molimo sve nadležne institucije da shvate ponižavajući položaj u kome se nalaze radnici RTV Istočno Sarajevo i da nam pomognu u prevazilaženju problema u kojima se trenutno nalazimo“, ističe se u saopštenju Sindikalne organizacije.

Skupština grada Istočno Sarajevo, kao osnivač RTV Istočno Sarajevo, nakon sagledavanje teške situacije u ovoj medijskoj kući, na sjednici održanoj 30. maja, zadužila je gradonačelnika Nenada Samardžiju da formira komisiju koja će utvrditi činjenično stanje i ponudi rješenja kako izaći iz ove situacije.

Samardžija je naglasio da su neizmirene obaveze RTV Istočno Sarajevo dostigle cifru od oko dva miliona KM, a da grad u ovom momentu nije u mogućnosti da obezbijedi ova sredstva, iako je do sada redovno izmirivao svoje obaveze.

Prema njegovom mišljenju, jedno od rješenja je „kontrolisani stečaj“ s ciljem konsolidovanja stanja u ovoj medijskoj kući.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare