Radnici obeybijedili 95.000 KM za liječenje kolega

0

ZVORNIK – U Kompaniji „Alumina“ iz Zvornika u 2015. i šest mjeseci ove godine, zahvaljujući solidarnosti radnika, od svake isplaćene plate obezbijeđeno je oko 95.000 KM namijenjenih za liječenje bolesnih kolega ili članova njihovih porodica, ali i drugih znanih i neznanih kojima je potrebna pomoć.
U ovu solidarnost uključeno je blizu 10.000 potpisa koje su radnici kompanije „Alumina“ dobrovoljno stavili da im se od mjesečnih primanja odbije dio novca za liječenje onih kojima je to potrebno, saopštila je Služba ove kompanije za odnose s javnošću.

Radnici ovog kolektiva kažu da svaki mjesec daju dobrovoljno novi potpis za nove humane akcije kojima se prikuplja novac za radnike kojima je potrebno liječenje ili neke druge nevolje i nedaće koje su nepredvidive i mogu da zadese pojedince ili više ljudi.

Pružena ruka pomoći manifestovala se i tokom majskih poplava prije dvije godine, kada je došla do izražaja solidarnost s radnicima kojima su vodene bujice, klizišta i odroni nanijeli ogromne štete na stambenim objektima i domaćinstvima.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u „Alumini“ Radenko Smiljanić rekao je da, koliko god se činilo da su teška vremena iza nas, pojedinačni slučajevi uvijek iznova opominju da nesreća nikada ne miruje, da se uvijek moramo držati jedni uz druge i pomagati jedni drugima.

„Ogromna većina radnika kompanije ‘Alumina’ uspjela je da očuva taj duh jer znaju da prepoznaju tuđu nevolju i muku, doživljavajući je kao svoju“, rekao je Smiljanić i dodao da radnicima ne treba mnogo vremena da se organizuju da bi sakupili i pružili pomoć, ponekad nedovoljnu, ali uvijek u granicama mogućnosti.

On je istakao da se humanost radnika ogleda i u pomoći kolegama u slučaju smrtnog slučaja, teške bolesti, teškog materijalnog stanja, poplava, požara, ili bilo koje druge nevolje koja se ne može predvidjeti.

Smiljanić je naglasio da je najljepše u svemu tome da se više ne postavlja pitanje hoće li radnici solidarno pomoći, nego koliko i kako mogu i istakao da je ponosan što pripada takvom kolektivu.

Radnici Kompanije „Alumina“ poznati su i po drugim akcijama solidarnosti, kao što je dobrovoljno davanje krvi jer svake godine daruju oko 200 doza u Zavodu za transfuzijsku medicinu Opšte bolnice u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare