Radnici najavili svakodnevne proteste

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grupa radnika bivšeg preduzeća „Energoinvest – Rasklopna oprema“ /RAOP/ iz Istočnog Sarajeva ponovo je danas protestovala ispred kruga fabrike zbog neriješenog radno-pravnog statusa i najavila da će se od ponedjeljka, 14. aprila, svakodnevno okupljati, insistirajući na ispunjenju njihovih zahtjeva.

„Mi smo jeftino prodati i želimo da predsjednik i premijer Republike Srpske ispune obećanja i da budu isplaćena sva potraživanja radnika, kako onih koji su tužili firmu, tako i onih koji to nisu učinili. To je jedina adresa na koju možemo sada da se obratimo“, rekao je novinarima jedan od radnika Radislav Draganić.

On je ocijenio da je sramotna činjenica da je 170 radnika RAOP-a dobilo otkaz, a da je samo 30 primljeno u novu firmu, iako su naplatili svoja potraživanja.

Bivši radnik RAOP-a Milan Mandić podsjetio je na obećanje najviših zvaničnika Srpske da će svi radnici ove firme biti obeštećni po realizovanim tužbama, ali i oni koji nisu podnosili tužbe iz bilo kojih razloga.

On kaže da od 7,6 miliona KM naplaćenih za nepokretnu imovinu RAOP-a, uključujući i 2,5 miliona KM koje je Vlada Srpske uplatila za pokretnu imovinu, obespravljeni radnici nisu dobili ništa, iako zakon nalaže da budu namirena njihova potraživanja, koja nezvanično iznose oko 1,5 miliona KM.

Radnici RAOP-a posebno su nezadovoljni odnosom sindikalnih funkcionera, za koje smatraju da rade za račun uprave preduzeća, a ne za radnike.

Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo 7. aprila podnijelo je Okružnom privrednom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom „Energoinvest – RAOP“.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da je pokretanje stečaja u RAOP-u jedini način za rješavanje pitanje ovog privrednog subjekta i njegovih radnika.

Cvijanovićeva je napomenula da će pitanje radnika biti riješeno kroz Program Vlade Republike Srpske za socijalno zbrinjavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare