Radnici „Alumine“ godišnje daju do 500 doza krvi

0

ZVORNIK – Radnici kompanije „Alumina“ iz Zvornika za potrebe zvorničke Bolnice na godišnjem nivou dobrovoljno daju između 400 i 500 doza krvi, a među njima ima i onih koji su dragocjenu tečnost dali i više od stotinu puta, saopšteno je danas iz ove firme.

Radnici „Alumine“ daju krv organizovano ili po potrebi, a imaju i svoje rekordere u humanosti – Dobrivoja Ikonića, Sredu Miličića i Mila Blagojevića, koji su pojedinačno premašili stotinu davanja krvi.

Ove godine, povodom Dana grada Zvornika, među dobitnicima posebnih priznanja, bio je i Tihomir Kolović, višestruki dobrovoljni davalac krvi iz „Alumine“.

Radnik „Alumine“ Neđo Mitrović je ovih dana devedeseti put dao krv, a počeo je 1978. godine u Beoradu kao vojnik JNA.

Među dobrovoljnim davaocima nerijetko su gotovo i cijele porodice radnika najvećeg zvorničkog kolektiva, kao što su otac i sin Aleksandar i Stefan Aleksić, koji vrlo često zajedno daju krv.

„Prvo davanje krvi bilo je još u srednjoj školi u lozničkoj Gimnaziji. Bio je to poseban osjećaj, uzvišen čin. Odlučio sam da budem redovan davalac, tako da sam do sada najmanje 88 puta dao krv“, rekao je Aleksić, koji je ovu humanu misiju prenio i na sina Stefana.

Šef Službe za transfuzijsku medicinu Bolnice u Zvorniku Vladimir Dražić kaže da su radnici „Alumine“ i po broju ljudi koji daju krv i po broju davanja najbrojniji davaoci dragocjene tečnosti.

„Uvijek nam izlaze u susret kad imamo određene nestašice krvnih grupa, a često i samoinicijativno dolaze da daju krv“, rekao je Dražić.

Dražić je rekao da Bolnica svake godine ima potrebe za što više doza krvi, jer se povećava broj operativnih i drugih zahvata, čime se povećavaju potrebe, kao i broj dobrovoljnih davalaca na ovom području.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare