Radionice za osnovce povodom Međunarodnog dana dječije knjige

0

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Srbija“ na Palama učestvovali su danas u radionicama o značaju čitanja i njihovim omiljenim knjigama i junacima iz bajki, koje je organizovao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske povodom Međunarodnog dana dječije knjige.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da već šestu godinu zaredom obilježavaju Međunarodni dan dječije knjige i da su tim povodom danas posjetili osnovne škole „Sveti Sava“ u Trnovu, „Miloš Dujić“ iz Čelinca i „Srbija“ na Palama.

„Poklonili smo im po 10 najinteresantnijih naslova iz oblasti školske lektire koje učenici mogu da koriste. U Trnovu smo analizirali Andersenove bajke i radili interesantnu radionicu i promociju ilustrovani rječnik `Učimo engleski`, a u Čelincu je književnik Ranko Pavlović promovisao knjigu `Kako se ispričala neispričana bajka`“, naveo je Kerleta.

On je istakao da su u OŠ „Srbija“ akcenat stavili na poeziju LJubivoja Ršumovića, koja je obavezna lektira u Republici Srpskoj za djecu.

Viši asistent na Filozofskom fakultetu na Palama Marijana Mitrić navela je da Zavod kao najveća izdavačka kuća pruža priliku da učenici i nastavnici putem novih naslova knjiga stiču nova znanja, a na ovim radionicama se uočava koliko znaju i šta im treba.

„Djeci treba objasniti da se poeziji može pristupiti i slikama ne samo riječima i to je danas dokazala i ilustrator i dizajner Nikolina Čabak“, istakla je Mitrićeva.

Ona smatra da djecu treba podstaći na čitanje i više im govoriti o književnosti jer je to najlakši put da se progovori o bitnim identiteskim pitanjima kao što je jezik i ćirilica, te da je za djecu u ovom uzrastu to najlakše učiniti putem pjesme i priča.

Čabakova je navela da je bila zadužena za ilustracije i grafički dio programa, te da je uputila djecu u ilustrovani svijet mašte i boja.

„Radili smo jednu kreativnu radionicu o tome kako pjesmice i sadržaj koji rade kroz osnovnu školu mogu da doprinose njihovom karakteru i stvaranju vizuelnih predstava i ilustracija. Možda se neko od njih jednog dana odluči za ovu vrstu profesije. Djeca su zainteresovana i poznato je da vole da se igraju sa bojama, samo ih treba uputiti na određene tehnike i načine“, rekla je Čabakova.

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se danas širom svijeta. Datum rođenja čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena, izabran je kao dan kada se slavi ljubav prema čitanju i usmjerava pažnja na knjige za djecu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments