Radionice o temi „Stop nasilju“ – mladi svjesni izazova

0
Radionice o temi

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva organizovala je danas radionice za učenike Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža i Srednje škole „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo o temi „Nasilje“ i „Od nasilja do poštovanja u intimnim vezama“.

Direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je Srni da će ovaj jedinstveni program vršnjačke edukacije u srednjim školama Istočnog Sarajeva biti nastavljen, jer je riječ o projektu koji je u prošloj godini dobio prvu nagradu /Global Education Inovation Award/, kao jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

On je ponovio da je cilj ovih radionica usmjeravanje pažnje na metode sprečavanja svih oblika vršnjačkog nasilja, ali i da se srednjoškolci obrazuju o tome kako da ga prepoznaju i suzbiju.

„Želimo da pošaljemo poruku da je neophodna prevencija nasilja u intimnim vezama, posebno nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama“, rekao je koordinator za mlade u Udruženju „Asocijacije mladih iks-ipsilon“ Amer Đekman.

On je naveo da je istraživanje provedeno u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža i Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Sarajevu pokazalo da veliki broj mladih zna šta je nasilje i da se tome jasno odupire, ali da ima i onih koji toga nisu svjesni, zbog čega je potrebna šira društvena akcija.

Prema njegovim riječima, planirano je da se u budućnosti mladima, putem novih kreativnih radionica i kampova, ukaže i na opasnost od korištenja psihoaktivnih supstanci.

Ovaj program i kampanja realizuju se u saradnji sa „Asocijacijom iks-ipsilon“ i u okviru UN vomen projekta „Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare