Radionica o medijskoj pismenosti namijenjena studentima

0

Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovaće radionicu o medijskoj pismenosti koja će biti održana u subotu i nedjelju, 3. i 4. marta, na ovom fakultetu na Palama.

Cilj dvodnevne radionice je da se studenti upoznaju o ulozi i uticaju medija na pojedince, kao i na društvo u cjelini, poručuju organizatori.

„Dvodnevna radionica ima za cilj da proširi i razvija naše vještine da pristupimo informacijama koje nam trebaju, izbjegnemo one koje mogu biti potencijalno štetne ili nepotrebne, da prepoznamo korisne i vjerodostojne informacije, kao i izvore informacija“, izjavila je za Srnu edukator za medijsku i digitalnu pismenost Vanja Ibrahimbegović Tihak, koja će biti predavač na radionici.

Prema njenim riječima, u BiH medijska pismenost još nije uvrštena u nastavne planove i programe u redovnom obrazovanju ni u osnovnom i srednjem, ni u visokom, zbog čega je posebno važno organizovanje ovakvih radionica.

„Medijska pismenost, odnosno medijsko opismenjavanje uvijek ima isti cilj, bez obzira u kakvoj formi se ono organizuje, a to je da ljude podstakne da kritički razmišljaju o medijskim sadržajima koje konzumiraju. Na kakav način ih koriste, da li slijepo vjeruju medijima ili im ne vjeruju uopšte i zašto, to su pitanja koja se pokreću na ovakvim radionicama“, navela je Tihakova.

Ona je ocijenila da će radionica biti uspješna ako probudi interesovanje i znatiželju kod mladih koji će dalje sami da propituju vlastite interakcije sa medijima.

„Ideja je da razvijaju vještine kritičkog mišljenja, kroz postavljanje pitanja sebi, a možda i svojoj najbližoj okolini. Mi, predavači u oblasti medijske pismenosti, kažemo da želimo razvijati zdrave skeptike kao odgovor na ove izazove“, napomenula je Tihakova.

Radionice oba dana počinju u 9.30 časova, a izjave za medije predviđene su u subotu, 3. marta, u 11.00 časova, u prostorijama Filozofskog fakulteta na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments