„Sunce“ suočeno sa nedostatkom sredstava

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“, zbog nedostatka sredstava, može da pruža usluge korisnicima samo do kraja ovog mjeseca. Predsjednik Udruženja i izvršni direktor dnevnog boravka Milenko Vujinović rekao je Srni da su do sada kao nevladina organizacija od opštine dobijali 8.000 KM godišnje i od grada Istočno Sarajevo 5.000, a od ove godine 6.000 KM. „To su naši stalni prihodi, ali od toga ne možemo pokriti ni osnovne potrebe za struju, vodu i grijanje“, istakao je on i dodao da je jedino rješenje usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske (RS) koji bi ovog mjeseca trebao da se nađe pred Narodnom skupštinom Srpske.

On je podsjetio da su prošlu godinu završili sa 64.000 KM i to je većinom utrošeno u opremanje objekta.
Vujinović je naglasio da im najviše pomogao holandski „CNF“ i ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, sporta porodice i omladine te uprave i lokalne samouprave
Prema njegovim riječima, za optimalan rad Udruženja potrebno je oko 104.000 KM godišnje.
Vujinović navodi da je Nacrtom zakona o socijalnoj zaštiti predviđeno da ovakvi centri budu finansirani od opština, a manji dio na nivou RS.

On se nada da će ovakav zakon, bez izmjena, biti usvojen u Narodnoj skupštini, čime bi, napokon, bili zbrinuti i riješili svoje stalne finansijske probleme.

Od prošle godine, kada je centar „Sunce“ otvoren, nisu dobili sredstva za rad i u ovom momentru rade samo usluge logopeda, defektologa i druženje djece.

„U prošloj godini usluge logopeda smo pružili za 39 mališana, a od toga jedno je završilo tretmane“- naglasio je on i dodao da devetoro djece ima tretmane defektologa. U prosjeku, 15 mališana ima druženja svake srijede, a na dnevnom smještaju imaju u prosjeku sedmoro.

Prema Vujinovićevim riječima, ove tretmane rade samo dnevno da bi djeca ostala u porodici, jer, ako se daju na cjelodanevi borovak, onda se prekida veza sa porodicom.

On je napomenuo da „vode evidenciju o 87 osoba sa mentalnim smetnjama, od kojih je 45 djece i omladine“.

Vujinović ističe da im veliki problem predstavlja i nedostatak kombi vozila za prevoz djece, jer sada djecu dovoze roditelji, ali imaju problem i sa djecom koja su u kolicima zbog čega im je potrebno specijalizovano vozilo.

On je rekao da imaju i troje djece koja dolaze iz Rogatice i apelovao na sve privredne subjekte i građane koji mogu da im pomognu da nabave potrebno vozilo.

Vujinović je naglasio da je Udruženje „Sunce“ član Saveza mentalno ometenih i nerazvijenih lica RS zbog čega imaju obavezu da brinu o svim osobama sa mentalnim smetnjama, bez obzira na uzrast.

Naglašava i da su za sve korisnike, kojima su potrebna, nabavili kolica.

On je podsjetio da su ovakvi centri otvoreni u Trebinju, Gacku, Istočnom Novom Sarajevo, Banjaluci, a gradi se i u Nevesinju.

„Djeci obezbjeđujemo posjete kulturnim manifestacijama, a u nekim i sami učestvujemo, kao i u sportskim takmičenjima. Ove godine djeca će se takmičiti na prvenstvu RS u zimskim sportovima“, istakao je on.

Vujinović je podsjetio da su prema međunarodnim organizacijama uputili projekte, pošto su od porodice Ugrinčić sa Pala dobili 1 137 metara kvadratnih zemljišta na vrelu Miljacke i to žele da pripreme za „radnu okupaciju“ njihovih korisnika.

Udruženje „Sunce“ zvanično je registrovano 1. decembra 1999. godine, a prošle godine su uz pomoć Vlade Italije uselili u objekat.

Srna

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare