“Sunce” ne odustaje uprkos finansijskim problemima

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala, uprkos finansijskim problemima, već 14 godina pomaže ovoj kategoriji stanovništva.

Predsjednik Udruženja Milenko Vujinović ističe za Srnu da je, bez obzira na to, u toku ove godine realizovano niz projekata radi pomoći djeci i omladini sa posebnim potrebama, ali i njihovim roditeljima.

On upozorava da Udruženje raznim projektima /kojih je sve manje/ pokušava da obezbijedi sredstva za rad dnevnog boravka i da izmiri sve obaveze.

Vujinović naglašava da je Udruženje realizovalo projekat kojim je željelo pomoći roditeljima ove djece da dobiju dodatne izvore finansiranja – kupljeno je 1.425 sadnica aronije, od čega su jedan dio dali porodicama, a udruženje je na svom imanju u Jahorinskom Potoku zasadilo 158 sadnica.

“Aronija je već dala plodove i nadamo se da smo pomogli ovim porodicama, a da će narednih godina rod biti još veći”, prezira on.

Vujinović ističe da su im podršku u radu prilikom posjeta pružili i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović i ombudsman za prava djeteta Nada Grahovac, kao i delegacije iz Armenije, Brisela i Austrije.

Vujinović navodi da je devetnaestoro djece smješteno u dnevni boravak, a Udruženje dnevno posjeti od osam do 17 korisnika.

O djeci brine troje stalno zaposlenih, dvadesetak volontera raznih struka, kao i dva volontera pripravnika kojima se plaćaju samo obaveze, bez plate.

On je naglasio da su sa Centrom za mentalno zdravlje sa Pala potpisali sporazum o saradnji i na osnovu toga zapsolili logopeda koji pruža usluge tri dana u Udruženju i dva dana u Centru za mentalno zdravlje.

Vujinović napominje da su u saradnji sa nevladinim organizacijama tokom godine organizovali niz radionica u kojima djeca sa posebnim potrebama mogu da pokažu svoju kreativnost, da uče i korisno provedu ljetni i zimski raspust.

Prema njegovim riječima, u Udruženju se svake srijede održavaju inkluzivne radionice, gdje djeca izrađuju različite ručne radove koje su već izlagali i prodavali da bi obezbijedili sredstva za nabavku materijala.

Udruženje dva puta sedmično organizuje učenje engleskog jezika. U okviru dnevnog boravka dramska sekcija priprema razne nastupe, a djeca iz Udurženja učestvuju na smotri recitatora.

Mališani postižu znatne rezultate na sportskim takmičenjima – troje djece je na Otvorenom atletskom prvenstvu Republike Srpske za osobe sa umanjenim fizičkim sposobnostima osvojilo četiri zlatne i jednu srebrnu medalju i proglašena su ekipnim prvacima.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments