„Prosvjeta“ izdala više od stotinu naslova

0

ZVORNIK – U zvorničkoj osnovnoj školi „Sveti Sava“ večeras je otvorena izložba knjiga, koje su objavljene u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Zvornika.
Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je novinarima da je izloženo više od stotinu knjiga, koje će u nekoliko narednih dana moći da vide posjetioci na jednom mjestu.

„To su većinom knjige zvorničkih autora koje doprinose istorijskoj i kulturnoj baštini i grada Zvornika i Republike Srpske“, rekao je Perić.

On je naglasio da je cilj izložbe popularisanje izdavačke djelatnosti, popularisanje knjige, kao i narodnih običaja koji su opisani u jednom dijelu izloženih knjiga.

Ističući da srpski i drugi narodi imaju svoje divne običaje koje čuvaju i njeguju, Perić je podsjetio na narodnu izreku koja kaže: „Bolje da nestane selo, nego da nestanu običaji“.

„Treba da se vratimo našim izvornim običajima, da ih njegujemo, prenosimo s kljena na koljeno, da nam se ne desi zaborav koji je kolektivno prihvaćen kada je u bivšem sistemu zabranjen rad nacionalnih društava“, rekao je Perić.

Perić je podsjetio da SPKD „Prosvjeta“ osnovana u Zvorniku davne 1907. godine i da je aktivno radila sve do 1949. godine, kada je zabranjen rad nacionalnih društava u bivšoj Jugoslaviji.

„Obnovili smo SPKD ‘Prosvjetu’ u Zvorniku na Vidovdan 28. juna i ove godine slavimo 25. godina od obnavljanja ovog društva“, podsjetio je Perić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare