„Odumiranje međeda“ najbolja predstava 21. Festivala malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pozorišna predstava Narodnog pozorišta Užice „Odumiranje međeda“, prema tekstu Branka Đopića, proglašena je za najbolju predstavu u cjelini na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame koji je održan u Istočnom Novom Sarajevu.
Žiri je, nakon odgledanih svih devet predstava u takmičarskoj konkurenciji, donio jednoglasnu odluku o dodjeli dvije glumačke nagrade, nagradu za najbolju monodramu, specijalnu nagradu festivala i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

„Kroz `Odumiranje međeda` već decenijama defiluje sve ono što prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i `preletači`, sukob roditelja i djece, mito i korupcija, senzacionalistički mediji“, saopštio je žiri sinoć u obrazloženju nagrade.

Prema njivom mišljenju, svi ti društveni fenomeni, sinoć su, kroz igru glumaca Narodnog pozorišta Užice, ogoljeni i prikazani u svom besmislu i beskrupuloznosti.

Za najbolju glumicu festivala žiri je proglasio Sonju Milojević, za izuzetno odigran lik Diane u predstavi „Tektonika osećanja“ francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u adaptaciji Dragane Bošković.

Za najboljeg glumca festivala žiri je proglasio Tihomira Stanića za ulogu u predstavi „Govorna mana“ autora i režisera Gorana Marković, koji prema obrazloženju žirija „nosi ovu predstavu sa lakoćom i manirom prekaljenog glumca i umjetnika, u renesansnom zanosu koji je potpuno zaboravljen“.

Monodrama „Molitva“, autorski projekat Željka Stjepanovića, proglašena je za najbolju od četiri monodrame koje su izvedene na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu.

„Stjepanović je prikazao novo, nekonvencionalno tumačenje Kočićevog lika i djela, vješto izbjegavajući sterotipe i kroz dobro uobličen dijalog likova koje sam tumači, uspio je da na nov način, predstavi ovog velikog srpskog pripovjedača“, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalnu nagradu festivala za doprinos razvoju monodrame u Republici Srpskoj dobio je Siniša Maksimović za monodramu „Četiri suze Lazareve“, po tekstu Zorana Mijaljevića, a u režiji i izvođenju samog autora.

Na ovom festivalu održanom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo odigrane su četiri monodrame „Pripovetke jednog kaplara“ Zorana Ćosića, „Gospod je živ“ Dragane Bosnić, „Četiri suze Lazareve“ Siniše Maksimovića, „Molitva“ Željka Stjepanovića, i pet kamernih predstava „Istina /ne/ boli“ Jelene Kojović Tepić, „Hipertenzija“ Svetislava Basare, „Govorna mana“ Gorana Markovića, „Tektonika osećanja“ Erika Emanuela Šmita i „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića.

Žiri je ocijenio da je ovogodišnji festival ponovo ponudio široku paletu različitih dramskih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka, kao i odličnu organizaciju.

„Selekcija je, po kvalitetu izvedenih komada, bila izuzetno ujednačena, pa je tako i odluka o pobjednicima bila svojevrstan izazov za članove žirija. Nadamo se da će se nastaviti sa takvim odabirom i da ćemo u budućnosti imati još odgovorniji zadatak da odaberemo najbolje među najboljima“, naveo je žiri.

U stručnom žiriju 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame bili su teatrolog, profesor Rade Simović, koji je predsjedavao žirijem, te Ivana Erić i teatrolog Zoran Todorović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare