“Kraljevski festival” otvorio “Ljetnu scenu”

0

Dječijom predstavom “Kraljevski festival” u izvođenju Studentskog pozorišta, na Palama je sinoć započela manifestacija “LJetna scena” tokom koje će do kraja avgusta biti održano niz kulturnih, turističkih i sportskih događaja.
“Autor teksta predstave je pjesnik Tode Nikoletić, korežiseri su Mirjana Ilić i moja malenkost, a priča govori o ljubavi, koja i u ovoj predstavi pobjeđuje na kraju. Mali pastir Lino svojom pjesmom i iskrenom ljubavi na ‘Kraljevskom festivalu’ pobjeđuje nadmene vitezove, i tako zadobije ruku kraljeve kćerke princeze Keze”, kaže za Srnu režiser, glumac i kostimograf u Studentskom pozorištu Pale Vanja Maletić.

Studentsko pozorište Pale, nakon predstave “Kraljevski festival”, tokom ove manifestacije u Kulturnom centru Pale izvešće i predstave “Večeras Nušić priča” i “Skadarlijska noć”.

U okviru manifestacije biće organizovane izložbe slika, rukotvorina i starina koju u okviru likovne kolonije u Jelovcima organizuju Bosa i Helmut Štefan, na kojoj se okupilo 15 slikara iz Srbije, kao i izložba ostvarenja sa ovogodišnjeg saziva kolonije Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale “Uljup”, koje će se 12. avgusta predstaviti slike Borka Močevića.

U okviru književnih večeri, 26. avgusta biće predstavljena knjiga “Mermerne istine o Bosni” Radovana Karadžića na kojoj će, između ostalih, govoriti Goran Petronijević, član Karadžićevog pravnog tima, general Milomir Savčić, savremeni srpski pjesnik Radoslav Milošević i član Udruženja književnika Srbije i Crne Gore, te pisci Miroslav Toholj i Rajko Petrov Nogo.

Iste večeri biće dodijeljena i prestižna književna nagrada “Avramov štap” za 50 godina plodonosnog književnog rada i 70 godina života Radovana Karadžića.

Planirano je i predstavljanje knjige “Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa BiH” Biljane Samardžić, koja je nastala kao rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja istorije srpskog jezika i pisma u BiH.

Za ljubitelje izvorne muzike organizovane su večeri izvorne muzike, guslarsko veče i koncert KUD-a “Mladost” Pale, koji će ove godine ugostiti šest društava i izvornih grupa koje će se građanima Pala predstaviti i u defileu.

Od 14. avgusta planirana su centralna dešavanja na otvorenom – na bini kod Sabornog hrama, na kojoj će se predstaviti Plesni studio “Orion”, rok bendovi i Osnovna muzička škola Pale.

Kada je riječ o sportskim događajima, biće održan košarkaški “Grave kup”, “Piksi kup” turnir u malom fudbalu na kojem će biti 2.000 učesnika, te regionalni turnir u ženskoj odbojci.

Za 27. avgust planirana je svečana sjednica Skupštine opštine Pale, a iste večeri će biti održan koncert KUD-a “Mladost” i defile učesnika koncerta.

Na dan krsne slave Opštine Pale, Uspenija Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, građane ove lokalne zajednice očekuje veliki koncert na otvorenom Aleksandre Radović.

Generalni pokrovitelj manifestacije “LJetna scena na Palama” je Opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments