„Fotograf lutalica“ dočarao ljepotu fočanske prirode

0

FOČA– U Foči je otvorena prva samostalna izložba fočanskog fotografa Radojice Ćosovića pod nazivom „Sjećanje fotografa lutalice – posvećeno mladim duhom“.
Na 27 fotografija, Ćosović je dočarao „fočaravajuću“ ljepotu prirodnih bisera ove opštine.

Zvjezdano nebo iznad Maglića, jezera na Zelengori, pješčane piramide kod Miljevine, katuni na Vučevu, svitanje nad kanjonom Tare i rafting na ovoj rijeci, ribolov na Drini, rađanje cvijeća kroz snježni pokrivač podno Maglića i Volujaka, te motivi seoskog života, poput rabadžije sa volovskom zapregom i pastira sa stadima ovaca na Zelengori oduševili su posjetioce.

Ćosović ističe da je svaka fotografija priča za sebe, te da je potrebno u određeno doba dana biti na pravom mjestu da bi se ta priča ispričala.

„Potrebno je mnogo vremena provesti u prirodi i ja sam, da bih napravio ove fotografije, ostavio lijepih godina jer ovo su lokacije udaljene jedne od druge i po 100 kilometara“, rekao je Ćosović.

Djela fočanskog „fotografa lutalice“ krasila su panoe Turističke organizacije Republike Srpske u Briselu, Moskvi, Beogradu, Sankt Petersburgu.

„Mnogi koji su sa mnom bili na nekoj od lokacija u prirodi, kada se vratimo u grad i pogledaju fotografije, kažu mi: `pa mi nismo ovo vidjeli, mi nismo bili tamo s tobom`. Ja sam to vidio na svoj način i smatram da kao što su neki obdareni da pišu poeziju, prozu, da lijepo recituju, ja znam da pogledam kroz aparat i izaberem nešto lijepo oku“, priča Ćosović.

On ističe da je za dobru fotografiju presudno dobro oko.

„Fotografija ima svoja pravila, kompozicija, kadar, svjetlost i sama riječ fotografija znači `pisanje svjetlošću`. Naravno, potrebna je i solidna oprema“, objašnjava Ćosović.

Otvarajući izložbu, načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je Ćosović istinski zaljubljenik u prirodu koji uspijeva da zabilježi jedinstvene trenutke.

„Svaka od ovih priča može biti ukras u svakom domu i u svakoj prostoriji“, kaže Mašić.

Na otvaranju je istaknuto i da je izložba Radojice Ćosovića prva samostalna izložba jednog fotografa iz Foče nakon četiri decenije, pa ne čudi što je na njenom otvaranju galerija Centra za kulturu i informisanje bila pretijesna da prihvati sve posjetioce.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare