„Filmski kampus“ od 26. do 30. maja u Palama

0

Kinoteka Republike Srpske organizuje od 26. do 30. maja u Palama tradicionalni „Filmski kampus“ (Program za studente) na kome će učestvovati studenti iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, te brojni filmski stvaraoci, teoretičari i istoričari filma.

Program počinje 26. maja u Kulturnom centru Pale svečanim otvaranjem „Filmskog kampusa“ , nakon čega će premijerno biti prikazan film Srđana Koljevića „Branio sam Mladu Bosnu“. Projekciji filma, uz brojne zvanice, prisustvovaće i autor Srđan Koljević, koji je ujedno i jedan od učesnika ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“.

Radni dio „Kampusa“ (Program za studente) biće održan u dnevnim terminima (od 09:00 do 16:00 časova) u Filmskom arhivu Kinoteke Republike Srpske i Art galeriji G 3 , od 26. do 30. maja, dok će u večernjim časovima u Kulturnom centru Pale, biti upriličen Revijalni filmski program, slobodan za sve zainteresovane građane.

U radnom dijelu „Filmskog kampusa“ učestvuju reditelj i scenarista Srđan Koljević, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Cetinju, istaknuti filmski i pozorišni reditelj, profesor univerziteta Boro Drašković, filmski i tv reditelj, kritičar i pedagog Nikola Lorencin, Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Božidar Marjanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i filmski i tv reditelj i scenarista Dragan M.Ćirjanić, urednik Dokumentarne redakcije RTS.

U okviru Revijalnog filmskog programa biće prikazani igrani i dokumentarni filmovi autora koji su ujedno i učesnici ovogodišnjeg „Kampusa“, pa će tako biti prikazana dva igrana filma Bore Drašković: „Horoskop“ iz 1962. i „Usijanje“ iz 1979. godine.

Biće prikazan dokumentarno-igrani film o slikaru Savi Šumanoviću pod nazivom „Slikar i beračica grožđa“ Nikole Lorencina iz 2014. godine, dok će priču o grofu Savi Vladislaviću donijeti dokumentarac Dragana M. Ćirjanića „Troickosavsk – Kjahta grofa Save Vladislavića“.

Filmski program završava se 29. maja projekcijom njemačkog filma iz 1927. godine „Ljubimica guvernera“, u režiji Fridriha Fehera. Film predstavlja jednu od osam (do sada poznatih) verzija krvavih majskih događaja iz 1903. godine, kada je vojnom zavjerom i ubistvom kralja Aleksandra i kraljice Drage sa srpskog prestola uklonjena dinastija Obrenović. Zahvaljujući donaciji Jugoslovenske kinoteke, koja u svom fondu čuva kopiju ovog filma, kao poklon Francuske kinoteke iz Pariza, naša publika će imati priliku da premijerno pogleda ovaj film.

U radu ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“, osim studenata iz Republike Srpske (studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu), učestvuju i studenti iz Srbije i Crne Gore (studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Cetinja).

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Program se održava uz podršku Jugoslovenske kinoteke iz Beograda i Kulturnog centra Pale, a podršku programu pružili su i Građenje d.o.o. iz Pala, Hotel Damis, Štamparija Margo, NF-tel d.o.o. Medijski pokrovitelj manifestacije je RTRS.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare