„Filmoteka“ u znaku kanskih pobjednika

0

Majska „Filmoteka“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje naredne sedmice, biće u znaku kanskih pobjednika, a ljubitelji filmske umjetnosti imaće priliku da pogledaju filmove „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova, „Viridijana“ Luisa Bunjuela i „Meš“ Roberta Altmana, dobitnike „Zlatne palme“ šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Program počinje u utorak, 23. maja, projekcijom ruskog filma sovjetske produkcije „Lete ždralovi“, koji je „Zlatnom palmom“ nagrađen 1958. godine, saopšteno je iz Kinoteke.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih filmova poetskog realizma u sovjetskoj kinematografiji krajem pedesetih godina prošlog vijeka, filmu u kojem je prvi put prikazano naličje rata, i to kroz korupciju, crnu berzu i izbjegavanje regrutacije.

Sljedeće večeri na programu je špansko-meksički film „Viridijana“ iz 1961. godine, koji se smatra za jedan od najuspješnijih filmova Bunjuela.

Riječ je o adaptaciji romana „Halma“, španskog književnika Benita Pereze Galdoza, filmu koji snažno kritikuje Crkvu, njene slabosti i licemjerje u crkvenim krugovima, zbog čega su španske vlasti najprije cenzurisale završnicu filma, a zatim i zabranile njegovo prikazivanje, konfiskujući sve kopije.

Ipak, Bunjuel je uspio da jednu integralnu kopiju filma pošalje u Kan, gdje je premijerno prikazan i nagrađen „Zlatnom palmom“.

U četvrtak, 25. maja, biće prikazana američka antiratna satira „Meš“ iz 1970. godine. Nastala je prema istoimenom romanu Ričarda Hukera, a film prati svakodnevni život nekolicine američkih ratnih hirurga u pokretnoj vojnoj bolnici za vrijeme Korejskog rata /aluzija na Vijetnamski rat/, koji raznim šalama razbijaju strah i depresiju.

Osim „Zlatne palme“, film je osvojio i „Oskara“ za najbolje adaptirani scenario, te još 14 svjetskih nagrada i 20 nominacija, a 2000. godine upisan je u Američki filmski registar kao djelo od velikog značaja.

Filmski festival u Kanu jedan je od najuglednijih svjetskih filmskih festivala.

Ovogodišnji, jubilarni 70. Festival, održava se od 17. do 28. maja, na kome će se za „Zlatnu palmu“, najprestižniju nagradu festivala, takmičiti 19 filmova.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „Ge-tri“ na Palama. Projekcije počinju u 20.00 časova, a ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare