“Dubrovčanka” opet plijeni ljepotom

0

FOČA – Srpska kuća porodice Hadživuković, popularna “Dubrovčanka”, jedna od najljepših na obalama Drine i Ćehotine, koja je izgrađena prije više od 150 godina, spašena je od propadanja.


Kući stare trgovačke porodice Hadživuković u Foči, koju su 1861.godine izgradili dubrovački neimari i kojoj je zbog starosti i nebrige prijetilo rušenje, vraćena je ovih dana nekadašnja ljepota!

Ovom objektu – jednoj od najljepših srpskih kuća, izgrađenih u blizini starog jezgra, potpuno je zamijenjen krov sa kamenim tranverzama, a učvršćena je i statika zidova od vješto klesanih kamenih blokova.

Sanirani su i prozori i vrata sa “demirima” i kapcima, liveni od najkvalitenijeg gvožđa.

Nedavno je završeno i “nabacivanje” odgovarajuće fasade, a u toku su i unutrašnji radovi na drvenariji i popločavanju dvorišta.

“Svi ovi radovi ispoštovali su autentičnost gradnje ove građevine, koja je po svojoj ljepoti davno zaslužila da se nađe na listi zaštićenih objekata kulture u Foči”, rekla je Srni Olivera Elez, dosadašnji zamjenik načelnika opštine Foča.

Na poslovima sanacije i rekonstrukcije “Dubrovčanke”, čija je korisna površina oko 400 metara kvadratnih, bili su angažovani radnici preduzeća “Petković” iz Novog Goražda i fočanski “Konstruktor”.

“Dubrovčanka”, koju su Srbi tako prozvali zbog graditelja Duvrovčana i veza s Dubrovnikom njenog nekadašnjeg vlasnika trgovca Nika Hadživukovića, prešla je 1951.godine u vlasništvo ovdašnjeg Komunalnog preduzeća “Izvor”.

NJen posljednji vlasnik – Milan Hadživuković, Nikov potomak, takođe trgovac i član trgovačkog društva “Pobratimstvo” brinuo se o kući do svoje smrti, 1951.godine, kada je prodata.

Poslije toga decenije nebrige i zapuštenosti ozbiljno su nagrizli građevinu, koja je predstavljala i opasnost za prolaznike i automobiliste.

Spašena je u zadnji čas, a o njenoj daljoj upotrebi i namjeni odlučiće nove opštinske vlasti i zaposleni u preduzeću “Izvor”.

Ima prijedloga da se u “Dubrovčanki” uredi prostor za gradsku galeriju i etno-restoran.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments