„Bakić“ proslavio 110 godina postojanja

0

FOČA – Lovačko udruženje „Bakić“ iz Foče obilježilo je danas 110 godina postojanja.

Na svečanoj Skupštini, predsjednik ovog udruženja Vlastimir Prodanović podsjetio je da je Lovačko društvo u Foči osnovano davne 1905. godine okupljanjem manje grupe lovaca, da bi aktivnije počelo da radi nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine.

„Već 1925. godine Društvo je imalo 120 redovnih i 114 vanrednih članova“, naveo je Prodanović.

On je istakao da danas Lovačko udruženje „Bakić“ ima 439 članova razvrstanih u 11 lovačkih sekcija i da svaka sekcija posjeduje svoj lovački dom.

„Ponosni smo što smo članovi ovog uzornog udruženja građana. Naši objekti širom naše opštine koriste ne samo lovcima, već svim ljubiteljima prirode i ljudima dobrih namjera“, rekao je Prodanović, koji je i potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

Uz vijek i jednu deceniju lovstva u Foči, obilježena su još dva značajna jubileja – 40 godina pobratimstva sa Lovačkim udruženjem „Šumadija“ iz Kragujevca i 10 godina pobratimstva sa Lovačkim udruženjem „Bajo Pivljanin“ iz Plužina.

„Svih 40 godina sabrali smo u monografiju koja govori o prijateljstvu lovaca iz Foče i Kragujevca koji su lučonoše lovstva ne samo na ovim, već na prostorima Evrope“, rekao je predsjednik „Šumadije“ Sveta Madžarević.

Svečanoj skupštini je prisustvovao i predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Vukašin Vojinović, koji je pohvalio fočanske lovce da imaju jedno od najbolje organizovanih društava, istakavši i njihovu dobru saradnju sa Šumskim gazdinstvom „Maglić“.

On je rekao da se lovci najmanje bave odstrelom, na koji se odnosi svega pet odsto njihovih aktivnosti, te da je njihov glavni zadatak uzgoj i zaštita divljači i izgradnja lovno-tehničkih objekata.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što se 20.000 lovaca u Srpskoj sami finansiraju i godišnje ulažu preko 10 miliona maraka, čuvajući državno dobro i divljač“, naglasio je Vojinović.

Na svečanoj sjednici u Gradskom pozorištu u Foči uručena su priznanja istaknutim članovima Lovačkog udruženja „Bakić“, a nagrađeni su i pojedinci, institucije i kolektivi koji pomažu rad ovog udruženja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare