„Alumina“ nastavlja da radi punim kapacitetom

0

VORNIK – Predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije „Alumina“ Milorad Motika poručio je danas svim poslovnim partnerima i kooperantima da ova kompanija, nakon deblokade računa, nastavlja da radi punim kapacitetom, te da će u maju ispuniti sve ugovorene obaveze.
Motika je na konferenciji za novinare istakao da je „Alumina“ odmah po deblokadi računa isplatila plate radnicima, platila obaveze prema dobavljačima, između ostalih lužinu i gas, što je bilo neophodno za nastavak procesa proizvodnje.

„Za kratko vrijeme uspjeli smo da stabilizujemo proces proizvodnje“, rekao je Motika, zahvalivši radnicima kompanije na razumijevanju i strpljenju.

Motika je poručio svim učesnicima u dosadašnjem procesu blokade i deblokade računa da sve bude prepušteno institucijama sistema, te da institucije sistema, sudovi i oni koji treba da učestvuju u rješavanju problema to rade na zakonit i pravedan način.

On je naglasio da će kompaniji „Alumina“ sutra biti isporučena sušara iz SAD, što je posljednji segment opreme koji će stići u novi objekat u krugu kompanije „Alumina“ za proizvodnju specijalnih hidrata.

„Kada sušara bude montirana, a to bi trebalo da bude završeno do 10. maja, pustićemo novi objekat u probnu proizvodnju“, rekao je Motika i dodao da će u tom pogonu biti zaposleno 30 novih radnika, što je strategija kompanije „Alumina“.

On kaže da radovi na pogonu „Zeohem“, u čiju izgradnju švajcarska istoimena firma ulaže deset miliona švajcarskih franaka, idu predviđenom dinamikom, kao i izgradnja obdaništa, te da kompanija „Alumina“ nastavlja da radi „punim poslovnim zamahom“.

Govoreći o pravnom timu Fabrike glinice „Birač“, koji predvodi Vitomir Popović, Motika je rekao da je taj tim dobio otkaz u „Alumini“, a ne u „Birču“, za koga i dalje vode postupke pred svim sudskim instancama.

Motika je naveo da je veče prije blokade računa „Alumine“ održan razgovor sa ovim pravnim timom, čiji su članovi tvrdili da neće i ne može doći do blokade računa, dok se naredno jutro desilo suprotno.

On kaže da je pravni tim na nedavnoj konferenciji za novinare „zamijenio teze“, te da je ocjenjivao šta je radilo poslovodstvo.

„Koliko se ja razumijem, poslovodstvo je poslodavac pravnom timu, a ne pravni tim poslodavcu“, rekao je Motika.

On je dodao da i dalje postoji komunikacija sa pravnim timom, iako je u međuvremenu kompanija „Alumina“ angažovala pravnika Vladimira Miloševića.

„U sudskim procesima koji se vode protiv `Birča` i dalje učestvuje pravni tim, ali mi tu nemamo nikakvu nadležnost, jer to vodi stečajni upravnik, odnosno odbor povjerilaca, Skupština povjerilaca i stečajni sudija“, rekao je Motika.

On kaže da se „svi procesi vode na `Birču`“ i da niko iz „Alumine“ ne može pregovarati, jer je Upravni odbor odlučio da niko iz kompanije nema pravo, ni kapacitet, niti može pregovarati sa bilo kim.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare