„Akordeon art“ od sutra do 17. juna

0

ISTOČNO SARAJEVO – Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ organizatori su Sedmog internacionalnog festivala harmonike „Akordeon art“, koji će biti održan od sutra do 17. juna u Istočnom Sarajevu.
Dekan Muzičke akademije i predsjednik Organizacionog odbora festivala Dražan Kosorić rekao je danas novinarima da mu je čast i zadovoljstvo da najavi tradicionalni festival harmonike koji je i ove godine okupio zavidan broj takmičara i interesantne revijalne sadržaje.

On je rekao da će biti upriličeni spektakularni koncerti domaćih izvođača i gostiju iz Ukrajine i Rusije, a tradicionalno na završnoj večeri biće održan koncert pobjednika takmičarskih kategorija.

„Ove godine ima 11 takmičarskih kategorija koje su podijeljene po uzrastu i uveli smo dvije nove kategorije, a to su kamerni ansambli“, izjavio je Kosorić.

Kosorić je istakao da je prvo veče predviđeno za predstavljanje muzičke akademije i njenih studenata i profesora, solista na harmonici, te gudački orkestar, orkestar ruskih narodnih instrumenata i simfonijski orkestar.

Prodekan za umjetnički rad Biljana Štaka izjavila je da će na ceremoniji svečanog otvaranja nastupiti LJubo Škiljević i Marko Stojanović, sopran Klaudija Krkotić, dok će se drugo veče održati Koncertno veče harmonike.

Ona je istakla da će uvaženi gosti festivala biti Vladimir Murza iz Ukrajine, Sergej Osokin iz Rusije, te Vladimir Runčak iz Ukrajine sa kojim će biti organizovan „Susret sa kompozitorom“.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović izjavila je da je Internacionalni festival harmonike „Akordeon art“ manifestacija po kojoj je Univerzitet i grad Istočno Sarajevo dospio u središte evropskih i svjetskih muzičkih zbivanja.

„Prijavljeno je oko 200 takmičara, gdje će publika imati priliku da sluša i uživa sa svjetskim eminentnim kompozitorima, pedagozima i svjetskim izvođačima na harmonici“, naglasila je Ivanovićeva.

Ona je dodala da se svi sadržaji dešavaju uz pomoć prijatelja Festivala bez čije pomoći ogranizacija ove manifestacije ne bi bila moguća, te da će sljedeće godine biti još više učesnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare