Putna infrastruktura problem Gornjodrinske regije

6

Putna infrastruktura je problem lokalnih zajednica Gornjodrinske regije i onih koje njoj gravitiraju, te to treba zajednički rješavati, istakli su danas učesnici konferenciji ovih lokalnih samouprava koja se održava na Palama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će, pored problema koji se odnose na saobraćaj, razgovarati i o infrastrukturi, turizmu, privredi.

Jugović je naveo da će sa predstavnicima susjednih opština u Federaciji BiH, koji su na sastanku, razgovarati o ekologiji i odnosu prema prirodi, te koji su to projekti koje mogu zajednički kandidovati prema fondovima evropskih i svjetskih banaka.

Prema njegovim riječima, suština je pomoći budžetima lokalnih zajednica, a to se može postići ako se pristupi fondovima koji su previše zahtjevni u ispunjavanju određenih uslova.

„Moramo učiniti dodatni iskorak u razvoju infrastrukture istočnog dijela Republike Srpske gdje će Vlada Srpske, u saradnji sa Srbijom, graditi brze saobraćajnice koje će ići preko opštine Pale“, naveo je Jugović i dodao da će se naknadno razgovarati o trasi brze saobraćajnice od Pala do Srbije.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ističe da je glavni problem svih opština putna komunikacija, a imaju velike resurse, kako u privrednom, tako i u turističkom smislu.

„Najvažnije je pitanje rješavanja putnih komunikacija od Višegrada sa granicom sa Srbijom, pa onda od Romanije prema Palama do Prače. Tu je problem i od Foče prema Crnoj Gori i Hercegovini“, istakao je Vukadinović i dodao da viši nivoi vlasti treba da mnogo više pažnje posvete rješavanju ovog pitanja.

On je rekao da postoje privredni i turistički resursi koji su minimalno iskorišteni, poput Tare, Andrićgrada, Jahorine, Nacionalnog parka „Sutjeska“, raftinga.

„Svi imamo zajedničku šansu koju treba da iskoristimo. Velika su mi očekivanja od današnjeg sastanka kako bi se mapirali na mapi međunarodnih fondova i organizacija“, rekao je Vukadinović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović rekao je da sve ove lokalne zajednice imaju slične saobraćajne infrastrukturne probleme, koje je nemoguće rješavati samo u okviru jedne opštine.

On je dodao da jedan od temeljnih projekata treba da bude putna infrastruktura prema Crnoj Gori preko Šćepan Polja, koja je važna i opštini Foča jer je put u lošem stanju.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije BiH nastavlja da investira 65 miliona KM u izgradnju tunela „Hranjen“ kako bi gosti koji dolaze iz Srbije i Crne Gore mogli doći na Jahorinu.

Imamović je dodao da treba razvijati i ekološku svijest jer ih rijeka Drina sve povezuje i zato je bitna komunikacija svih opština i gradova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

„Samo zajednički možemo kandidovati projekte, jer budžeti opština nisu veliki da bi se zadovoljili svi standardi za bolji život građana“, poručio je Imamović.

Jelena Kuzmanović Šalipur, šef Odsjeka za planiranje i upravljanje razvojem opštine Rudo kaže da je ovaj sastanak jedna od važnih inicijativa koja je obuhvatila veliki broj opština istočnog dijela koje dijele sličan problem – putnu infrastrukturu.

Ona je kao probleme navela i ekologiju, odlaganje komunalnog otpada, privredni razvoj, te odlazak mladih koje je sve teže zadržati.

Šalipurova kaže da bi ovakvi sastanci trebalo da urode plodom i da daju konkretne zaključke i projekte koji će doprinijeti unapređenju života stanovnika istočnog dijela BiH.

Na sastanku opština Gornjodrinske regije predstavljena su iskustva „Regionalne inicijative Majevica“ kao uspješan primjer međuentitetske saradnje.

Opštine Gornjodrinske regije su Čajniče, Foča, Novo Goražde, Pale, Pale FBiH, Rudo, Trnovo, Trnovo FBiH, Višegrad i grad Goražde.

Organizator konferencije je Misija OEBS-a u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
6 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lijepo što su se ovi „glavaši“ sastali, popričali, iznijeli milioooonske ideje, ručali i razišli se praznih „kesa“, a nisu u stanju ni obične rupe pokrpati! Ovi na Palama nisu u stanju ni ulice oprati, a pričaju o veeelikim infrastrukturnim investicijama!

Sokolac-Podromanija kombinacija kaldrme i makadama,postao zaštitni znak za turiste jer kada prodju ovom dionicom znaju da su blizu Jahorine.

Ovi paljanski „glavaši“, kako ih nazva prethodnik, nisu u stanju da osposobe barem jednu od ove dvije rujine, što su trebale biti fontane, a razbacuju se pričom o nekakvim milionskim projektima!

pa da fontana kosta milion bavili bi se i fontanom. samo nule iz ociju vire 🙂

HAHAHA! Upravo tako!

U opštini gde je sjediste Romanija puteva firme koja održava puteve su najgori putevi.Mene bi svaki dan bilo sramota da se vozim do Podromanije vozilom od 500 hiljada km po najgoroj dionici u čitavoj državi.Posebna priča su semafori,na sva četiri semafora crveno,ljudi nisu čuli i ne znaju za zeleni talas.Ako h već neznate da nastimate ugasite ih bar od 15 do 16 časova da ne prave nenormalnu gužvu.izgleda da inzinjer saobraćaja koji je za to zadužen nije iz Sokoca i sa kupljenom diplomom.