Put Sarajevo-Beograd od strateškog značaja za Istočno Sarajevo

0

GRAD ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je Srni da je dobro što Srbija ima snagu i finansijsku sposobnost da pomogne sunarodnike u Republici Srpskoj, istakavši da je „možda projekat svih projekata izgradnja puta Sarajevo-Beograd“.

„Za nas u Istočnom Sarajevu važna je ta dionica, a posebno ona koja ide kroz opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo do Višegrada, odnosno Vardišta pa dalje prema Užicu i Čačku“, istakao je on i dodao da ovaj projekat daje signal stanovništvu da se misli o Sarajevsko-romanijskoj regiji za budućnost.

Prema njegovim riječima, ovaj put može biti signal da ovdje treba ostati, a može biti i inicijalna kapisla za dolazak investitora i ostanak postojećih privrednih kapaciteta na ovom području.

Vuković je naglasio da je od 2017. godine do danas Srbija donirala višemilionska sredstva za područje cijelog grada Istočno Sarajevo.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. godine posjetio taj grad i da je tada razgovarano o projektima koji su i realizovani, dodajući da mu je drago da i danas traje ta tendecija pomoganja lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

„U ovom trećem ciklusu odobrena je pomoć našem gradu od 1.200.000 KM za realizaciju projekata u Bolnici ‘Srbija’, gdje je predviđeno da se rekonstruiše objekat za transfuziologiju i da se nabave određeni aparati koji su potrebni bolnici, a nisu nabavljani u periodu kada je građana ova zdravstvena ustanova“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, potpisani su ugovori i sa opštinom Trnovom za zamjenu krova i stolarije na OŠ „Sveti Sava“, za završetak fiskulturne sale, sa opštinom Istočni Stari Grad za nabavku ambulantnog vozila, a u opštini Pale za izgradnju ambulante na Jahorini, s obzirom da je zdravstvena zaštita u ovom turističkom centru do sada funkcionisala u prilično neuslovnim prostorijama.

Osim ovih projekata koji su odobreni u ovom trećem ciklusu, Vuković je podsjetio da su u prva dva ciklusa odobrena sredstva za izgradnju trga na području opštine Istočno Novo Sarajevo, na Palama za rekonstrukciju Romanijske ulice, na području opštine Istočna Ilidža za završetak spomen-obilježja Veljine, na Sokocu za projekte na vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ i za izgradnju vodovodne infrastrukture.

„Osim naše zahvalnosti za finansijski iznos, moramo reći da je za nas posebno važan čin kojim Srbija pokazuje da misli o opštinama u Republici Srpskoj, posebno nama u Istočnom Sarajevu“, istakao je Vuković.

On je izrazio nadu da će biti održan planirani sastanak rukovodstva Srbije i Republike Srpske sa načelnicima i gradonačelnicima i da će biti u prilici da svi zajedno naprave presjek do sada realizovanih projekata, kao i da razgovaraju o onome što ih očekuje u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare