Pušten u rad sistem za vještačko osnježavanje

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković pustio je u subotu sistem za vještačko osnježavanje na Jahorini, koji će ovoj planini prvi put u istoriji obezbijediti 120 dana skijanja tokom sezone.

Gluhaković je rekao novinarima da poslije 35 godina na Jahorini mogu svim turistima da garantuju snijeg i skijanje, za šta veliku zaslugu imaju bivši predsjednik Republike Srpske, a sadašnji predsjedavajući Predsjedništa BiH Milorad Dodik i zaposleni u Olimpijskom centru Jahorina.

“Ovo je najradosniji trenutak, ne samo za nas iz Vlade Srpske, nego i za građane koji žive na ovom prostoru. Svi želimo imati benefite od ovoga i garanciju da turisti kada dođu, mogu sigurno da skijaju, što nam je bio i cilj”, naglasio je Gluhaković.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić rekao je da su sistem za vještačko osnježavanje i mobilni topovi za osnježavanje trenutno “broj jedan” u svijetu.

“Samo sistem za osnježavanje nije garancija dobrog rada i uspjeha. Mi smo tokom čitavog ljeta radili na pripremi staza, na izgradnji novih i uređenju postojećih koje su morale biti urađene po `FIS standardu` – široke 40 metara, ravne sa drenažnim kanalima”, istakao je LJevnaić.

On je naveo da su obavljeni veliki radovi jer se samo na dobro pripremljenoj stazi može ranije otvoriti sezona skijanja sa manjom količinom snijega, što su i dokazali prije dva dana.

LJevnaić je dodao da je ovo veliki dan za Jahorinu u ekonomskom smislu jer od ovog sistema za osnježavanje zavisi sve – da li će raditi hotelijeri i ugostitelji, ski-škole, ski-rente.

“Sistem je osnovna baza na koju se svi kasnije nadovezujemo. Ponosan sam što je sistem pušten u rad za vrijeme našeg mandata, a najveća zahvalnost ide Miloradu Dodiku koji je stao iza nas”, naglasio je LJevnaić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da su sa ovim sistemom zaokružuli
ciklus na Jahorini, da imaju sigurno skijanje što čini ovu olimpijsku ljepoticu jednom od najprepoznatljivijih planina, ne samo u regionu, nego i šire.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da će sistem za vještačko osnježavanje dati novu dimenziju Jahorini, a to je veliki broj skijaških dana koji interesuje turiste.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kaže da je ovo veliki dan za Jahorinu, Pale i Republiku Srpsku, nešto što su svi turistički radnici i cijela regija dugo čekali.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments