Pušten u rad aparat za mjerenje gustine kostiju

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pušten je u rad deksa /DEXA/ aparat za denzitometriju – mjerenje gustine kostiju, koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala Nevenka Klepić Hadžibašioglu.

Iz Bolnice „Srbija“ saopšteno je da je pred kraj života Klepić Hadžibašioglu opet pokazala humanost i obezbijedila novac za aparat koji će biti na raspolaganju svim stanovnicima ove regije, a i šire, zbog čega su joj neizmjerno zahvalni.

Osim aparata za mjerenje gustine kostiju, ova humanitarka je Bolnici „Srbija“ donirala i barokomoru, a imala je u planu pokloniti i još jednu, uvidjevši potrebu za tim.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Aleksandra Magazin istakla je da je potreba stanovnika za mjerenjem gustine kostiju veoma velika i Bolnica „Srbija“ je od sada u mogućnosti da pruža ovu vrstu pregleda.

„Deksa je prvi, jedini i najsavremeniji aparat u državnoj ustanovi na području Sarajevsko-romanijske regije“, naglasila je Magazinova.

Prema njenim riječima, denzitometrija je brza, bezbolna, neinvazivna procedura, koja služi za procjenu stepena odstupanja u mineralnoj gustini kostiju. Najrelevantnije tačke mjerenja su kuk i lumbalna kičma.

„Deksa se najčešće koristi za dijagnostiku osteoporoze, koja podrazumijeva postepen gubitak koštane mase, kao i promjenu same strukture kostiju, zbog čega kosti postaju tanke, krhke i podložne prelomima. Osteoporoza se najčešće otkriva tek kada dođe do preloma kosti“, rekla je Magazinova.

Ona je navela da se mjerenje gustine kostiju preporučuje ženama u ranoj menopauzi, osobama kojima se smanjila visina više od dva i po centimetra, pacijentima sa hroničnim oboljenjima koji koriste medikamente koji dovode do gubitka koštane mase, osobama koje imaju uporan bol u leđima, onima koji su dobili prelom nakon manje traume ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu preloma.

Magazinova je dodala da se pacijentima na kortikosteroidnoj terapiji, supstitucionoj terapiji za štitnu žlijezdu i onkološkim pacijentima preporučuje mjerenje gustine kostiju dva puta godišnje.

Za pregled je neophodna uputnica porodičnog ljekara, a postoji i komercijalni pregled za neosigurana lica koji košta 40 KM.

Pacijenti pregled mogu zakazati na broj telefona 057/325-302 radnim danom od 7.00 do 15.00 časova, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare