Pušenje se ne isplati

0

MILIĆI – Zaposleni u Kompaniji „Boksit“ iz Milića, koji konzumiraju duvan, od 1. maja izdvajaju po pet odsto za zdravstvene potrebe, odnosno kupovinu ultrazvučnih aparata i mamografa te za lica koja imaju zdravstvene probleme.Služba za odnose sa javnošću milićke kompanije, pozivajući se na analizu zastupljenosti pušenja u toku radnog vremena, navodi da je ova mjera donesena s ciljem očuvanja zdravlja zaposlenih, ekonomskih ušteda i finansiranja vitalnih potreba u zajednici.

U „Boksitu“ podsjećaju da je pušenje na radnom mjestu zabranjeno zakonom i aktima Kompanije, ali da, bez obzira na tu činjenicu, 250 zaposlenih konzumira duvan u toku radnog vremena.

Posebno zabrinjava veliki broj pušača u sektorima gdje je to opasno po radne procese, imovinu i zdravlje, kao što su Sektor „Proizvodnja hrane“ i Sektor „Drvoprerada“.

Zakonom i aktima Kompanije predviđeno je puno radno vrijeme od osam časova, odnosno prosječno mjesečno radno vrijeme od 176 časova.

Na osnovu analize, konzumenti duvanskih proizvoda u toku radnog vremena popuše u prosjeku šest cigareta, trošeći pri tome četiri minute radnog vremena, iz čega proizilazi da pušač u „Boksitu“ tokom radnog dana ne radi 24 minute.

Preračunato na broj pušača, svaki dan 12,5 radnika radi manje, odnosno „ne dolazi na posao“.

Mjereno prosječnom bruto platom od 1.500 KM na mjesečnom nivou, Kompanija plaća i izgubljeno vrijeme, te time trpi štetu od 18.500 KM mjesečno, ili 225.000 KM godišnje.

U kompaniji navode da se radi o velikim direktnom štetama, ali da su indirektne šeteta, po zdravlje pojedinaca i ukupni radni proces, daleko veće.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare