Punjenje budžeta za šest mjeseci 39 odsto od plana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za prvih pola godine u iznosu 2.225.644 KM, što je 39 odsto od planiranog ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 5.693.374 KM.

Načelnik Odjeljenja za budžet i finansije opštine Istočna Ilidža Zoran Avram rekao je novinarima da se budžet u prvih šest mjeseci lošije punio, jer je veliki broj firmi, među kojima su “Famos”, Bolnica Kasindo i “Unigrad”, u veoma lošoj situaciji i nemaju sredstava da uplate poreze, od kojih 25 odsto ide lokalnim zajednicama, a 75 odsto Republici Srpskoj.

Avram je istakao da je građevinska djelatnost, koja je bila dominantna grana razvoja opštine Istočna Ilidža, došla u tešku situaciju i manja platežna moć građana je dovala do smanjenja kupovine stanova, zbog čega su smanjeni i opštinski prihodi po osnovu rente i uređenja građevinskog zemljišta.

On je naglasio da su, zbog lošijeg punjenja budžeta, smanjeni rashodi i svedeni na minimum, kako opština ne bi išla u gubitke. “Za prvih šest mjeseci smo isplatili sve obaveze”, naglasio je Avram.

Odbornici SNSD-a glasali su protiv izvještaja o izvršenju budžeta, ističući da je budžet nerealno planiran.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija istakao je da su za prvih šest mjeseci rashodi veći od prihoda za oko 65.000 KM, a punjenje budžeta je samo 39 odsto.

“U narednom periodu će doći na naplatu i obaveze prema bankama, jer ističu grejs periodi i opština mora platiti dodatnih 400.000 KM po osnovu kredita”, rekao je Šešlija.

On je naveo da opština ove godine nije raspisala ni konkurs za dodjelu stipendija, ističući da zbog toga ispašta perspektivna omladina Istočne Ilidže.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments