Psovanje i moljenje

0

Sofija – Dnevnik jedne studentice

Sjedim u internet kafeu, trošim dragocjeno vrijeme na besmislice. Pokušavam se skoncentrisati na pisanje, ali kako bih, kada se miješaju glasovi dječaka koji igraju igrice, preglasno komentarišu poteze i vrijeđajući jedan drugog.

Igaju fudbal… Napeta situacija, šansa, go, ne, ipak stativa. Igrač psuje, udara po tastaturi. Nije mi  jasno odakle je naučio te izraze, psovke da se naježiš, i zabrineš? Nedostatak kućnog vaspitanja? Loš uticaj televizije? Želja za izdvajanjem iz drušva na pogrešan način… Ko će znati, ali, u svakom slučaju premlad je da bi imao toliko bijesa, koji iskaljuje na saigračima, kompjuteru, i prisutnim.

Drug  koji je vidio moj začuđeni izraz lica, rekao je: «Oprostite, tako on, a i teška je liga…»  «Koji ste razred?»  «Ja šesti, a on prvi srednje.»

Hm…bar znaju da nije lijepo to što pričaju, od nečega se mora krenuti. Dok pišem, vire mi preko ramena, pokušavajući pročitati. Meni je neprijatno, ne znam kako da im kažem da prestanu, da bi izbjegla raspravu i ubjeđivanje, počinjem pisati engleski.

Čujem  kako jedan govori : «Znaš li ti engleski?», drugi zadubljen u igru, samo odmahuje glavom  i nastavlja da psuje.  «Odakle si ti?» pita me radoznalac. «Odavde», gleda sa nevjericom i  podsmješljivo komentariše: «Ma da, kako da ne odavde, a sve na engeskom.»

Nema toliko obzira ni da se pravi da ne viri u napisano. Šta da radim, samo se nasmijem i nastavim. Kasnije, situacija se zahuktava, potrebna im je pobjeda (ne znam zašto, ne znam ni kako funkcioniše sve to sa igricama) i mole se. Dozivaju Boga koga su psovali samo časak prije da im pomogne kako bi mogli nastaviti dalje. Čudno, tako je to kod nas, u našem jeziku i narodu. Sva četvorica izgovaraju molitve, sve što su ikada naučili i pozivaju djevojku koja piše seminarski rad kraj mene da se moli s njima. Kakva djeca! Ona ne obraća pažnju, samo nastavlja, vjerovatno zaprepašćena onim što čuje.

Kod nas je psovanje dio svakodnevnog govora, čak i prilikom pozdravljanja opsujemo nekome majku ili nešto sl. Čudno je to što prilikom psovanja koristimo u nepristojnom kontekstu riječi: majka, bog, sestra, otadžbina,  iste one  kojima se kunemo kada želimo dokazati da je istina što govorimo. Psovke i kletve postaju uzrečice u govoru mladih, a ulični žargon je jedan od  načina za pokazivanje kako  su «cool» ,  «in» i da ih je briga za sve.

A molitva???  U narodu se kaže: «bez nevolje nema bogomolje»,  a sigurno je da se ljudi više mole kada nešto traže, nego kada zahvaljuju na onome što imaju. Nedavno, dok sam popunjavala formulare za prijavu ispita, nekoliko djevojaka je sjedilo za istim stolom  vodeći glasan razgovor koji je bilo nemoguće ne čuti.
«Joj, ne znam više kako da položim ispit, baš sam se namučila…»

«Ne znam, ja sam skontala da nije mjerilo kako naučiš, već ti sve zavisi od sreće i kako je profesor raspoložen.» 

«Meni je knjiga puna ikonica, uvijek ih nosim kad radim pismene radove, a nedavno sam negdje čitala, možda čak i u Bibliji, neku molitvu za polaganje ispita»

Suzdržavam se da ne puknem od smijeha, ne rugam se religioznim studenticama, već mi je čudno kako to ona priča o molitvi iz Biblije! Htjela sam pitati ima li razlike za one koji su po starom programu i novom, s obzrom na to da  postoji razlika u sistemu, studentskim knjižicama, prijavama, uplatama….

Poenta je u tome da nije naučila, izišla je na ispit napisala odgovore po sjećanju, ali tog dana je našla «molitvu za studente», ikonicu sa svetiteljem zaštitnikom kampanjaca antištrebera, svih lijenih koji nemaju vremena za učenje ali imaju za razvijanje teorija o načinima kako ne učiti i položiti, i položila je ispit. Koje otkrovenje! Da, vjerujem u Boga, ali zar nije bolje naučiti sve, oslanjati se na razum koji nam je podario, a ne samo na sreću, i dobro raspoloženje profesora?

Volim komunicirati s ljudima, mnogo naučim  iz razgovora, ako nema ništa korisno u njihovim pričama, zamislim se o  besmislienim temama koje vrtimo samo da bismo  nešto govorili,  ubijali vrijeme. Ne osuđujem, samo prosuđujem, možda mi nešto bude na pouku u ovim razmišjanjima naglas  ili «na word document

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare