Psihološke teme uključiti u proces obrazovanja

0

BANJALUKA – Uključivanje psiholoških tema u obrazovanje djece i mladih značajno bi pomoglo prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja, izjavila je Srni psiholog Branislava Popović.

Kada je riječ o mentalnom zdravlju, Popovićeva je rekla da je važno otvarati ove teme, kao i da se većina problema može uspješno prevazići.

„Neznanje i nerazumijevanje problema vezanih za mentalno zdravlje, najčešće stvaraju predrasude i prolongiraju liječenje. LJudi koji doživljavaju ove vrste poteškoća nisu slabi, ne moraju biti neuspješni niti su ovo nerješiva stanja“, istakla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je čuti pozive u pomoć i biti tu za osobe iz okruženja koje se suočavaju sa mentalnim i emotivnim poteškoćama.

Ona je dodala da su pojave samopovređivanja, suicidalnih misli i prijetnji problemi koji se uspješno prevazilaze uz adekvatnu stručnu podršku.

„Ključno je da nismo sami, da postoje osobe kojima se možemo povjeriti kada patnja postane velika i da se usmjerimo na traženje pomoći. Proces liječenja nije brz, ali već prvi korak da sa nekim možete razgovarati donosi veliko olakšanje, a stručna pomoć i stručno vođenje nadu“, naglasila je Popovićeva.

Popovićeva kaže da je povećana stopa porodičnog i vršnjačkog nasilja, ali i mobinga u poslovnim okruženjima.

Ona smatra da su internet, društvene mreže i mediji otvorili platformu za pojavu novih oblika nasilja, zbog čega je neophodna velika odgovornost i profesionalnost tokom izvještavanja o ovim slučajevima.

Popovićeva navodi da se na prevenciji mora raditi u kontinuitetu, te da otvaranje priče o načinima nošenja sa različitim izvorima stresa i suicidalnim mislima treba da bude usmjereno na resurse u neposrednom okruženju i zajednici, te mogućnostima da se dobije podrška i pomoć.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, za devet mjeseci ove godine evidentirano je 156 slučajeva samoubistava, što je za šest manje nego u istom periodu prošle godine.

U MUP-u su rekli Srni da su od 156 evidentiranih, 116 samoubistava izvršili muškarci, a 40 žene, dok među izvršiocima nema djece.

Najčešći način izvršenja samoubistva je vješanjem /86/, a zatim upotrebom vatrenog oružja /41/.

Kada je riječ o nasilju na internetu, MUP postupa po svakoj zaprimljenoj prijavi i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku obavještava nadležne pravosudne organe koji procjenjuju da li ima elemenata krivičnog djela, te nalažu preduzimanje mjera i radnji.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Srpska info)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare