Prvo mjesto učenicima OŠ “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva

0

Učenici Osnovne škole /OŠ/ “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva pobjednici su republičkog takmičenja koje je danas održano na Palama u okviru programa upozorenja na opasnost od mina pod nazivom “Misli mine 2019”.

Drugo mjesto pripalo je OŠ “Petar Drugi Petrović NJegoš” iz Bileće,a treće OŠ “Nikola Tesla” iz Dervente.

Prvoplasirana ekipa osvojila je desetodnevno ljetovanje u Bečićima posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, dok su drugoplasirana i trećeplasirana ekipa osvojile vrijedne robne nagrade.

Koordinator za program upozorenja od mina u Crvenom krstu Republike Srpske Snježana Kovač istakla je da je danas završna manifestacija takmičenja koja su se već odvijala na školskom, opštinskom, gradskom i regionalnom nivou u cijeloj Srpskoj.

“Devet ekipa koje su nastupale već su pobjedinici u ranijim fazama takmičenja, a danas su imali sedam zadataka koje su morali da obave kako bi se osvojili prvo mjesto. Kviz je koncipiran tako da imaju klasična pitanja na koja moraju odgovoriti, slagalicu gdje pokazuju svoje vještine, zatim ukrštenicu i anagram, kao i dopunua i ispravku rečenica”, navela je Kovačeva.

Ona je dodala da su učesnici takmičenja pokazali šta su sve naučili, kao i svoju spretnost i vještinu, ne samo za upozoravanje na opasnost od mina, nego i opšte i šire znanje.

Prema njenim riječima, Crveni krst još od 1997. godine sprovodi program upozoravanja na opasnosti od mina s ciljem podizanja svijesti stanovništa o tome.

“Prioritet nam je, naravno, edukacija djece i učenika osnovnih škola, a ovo takmičenje je rezultat te edukacije. Takmičenje je svakako značajno i zbog toga što se djeca upoznaju, druže i mnogi od njih postaće i volonteri Crvenog krsta”, istakla je Kovačeva.

Nastavnica u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Višegrada Mira Stojanović rekla je te da učenici sedmog razreda pokazuju mnogo interesovanja za problematiku opasnosti od mina tokom redovnog rada u odjeljenskim zajednicama.

“Ovim aktivnostima, koje su pod pokroviteljstvom Crvenog krsta, stiču veća znanja, imaju priliku da se druže sa ostalom djecom, ali i da učestvuju u takmičenju jer je kviz prilagođen njihovom uzrastu i pozitivno utiče na njihov razvoj. Djeca izgrađuju stav prema opasnostima od mina, kao i pozitivan odnos prema drugovima iz različitih gradova Republike Srpske”, navela je Stojanovićeva.

Pobjednici republičkog takmičenja ostvarili su pravo učešća na takmičenju koje će biti održano u organizaciji Društva Crvenog krsta/križa BiH uz učešće ekipa Crvenog križa Federacije BiH i CK Brčko distrikta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments