Први случај афричке куге свиња откривен у селу Забрежје

0
Илустрација

РОГАТИЦА – Први случај афричке куге свиња на подручју општине Рогатица потврђен је на породичном имању у селу Забрежје, изјавила је Срни општински ветеринарски инспектор Младенка Кариклић.

Кариклићева је појаснила да је ријеч о једном жаришту на коме су угинуле двије свиње, да је извршена неопходна санација и обавијештено надлежно министарство које је донијело рјешење да се домаћинство сматра зараженим.

„Животиње су набављене у мају, а извор заразе не може се са сигурношћу утврдити“, рекла је Кариклићева.

Она је истакла да су предузете све неопходне мјере како би се спријечило ширење заразе, а једна од њих је попис свих животиња на зараженом подручју у пречнику од три километра и у угроженом кругу 10 километара од жаришта.

Ветеринарске станице обиљежавају животиње и врше њихов попис у сарадњи са инспектором како би се заједнички предузеле мјере заштите од ширења заразе, утврдили задаци свих субјеката у локалној заједници, те била набављена потребна опрема и дезинфекциона средства.

У општини Рогатици су већ одржани састанци локалног кризног штаба са представницима Ловачког удружења „Рогатица“, Полицијске станице, Шумског газдинства „Сјемећ“ и мјесних заједница који су упознати о предузимању неопходних мјера заштите од ширења афричке куге свиња, саопштено је из локалне управе.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare