Prvi put na „Fudbal frendsu“ i klub iz Kine

0
Prvi put na

FOČA – Na Međunarodnom omladinskom turniru „Fudbal frends“, koji će biti održan od 27. do 29. jula u Foči, prvi put će učestvovati jedan klub iz Kine – superligaš „Tjandžin Teda“, potvrdio je osnivač turnira Zoran Avramović.

Na turniru će čestvovati osam klubova iz sedam zemalja – „Rijeka“ iz Hrvatske, koja je posljednje dvije godine osvajala trofej, „Crvena zvezda“ iz Srbije, „Maribor“ iz Slovenije, „Vardar“ iz Makedonije, „Budućnost“ iz Crne Gore, „Željezničar“ i „Sutjeska“ iz BiH i prvi put jedna ekipa van Evrope – kineski „Tjandžin Teda“.

Avramović kaže da je „Tjendžin Teda“ superligaš sa zanimljivom tradicijom, jer je prvi počeo da dovodi skupe igrače iz Evrope, a sada se opredijelio za ideju kineskog predsjednika da ova zemlja do 2050. godine bude među najjačim državama u svijetu i po fudbalu.

„U skladu s tim, moraju da razvijaju svoje omladinske škole. Za nas organizatore je to veliki i lijep izazov, a nadamo se da će u Foču doći i kineski ambasador, da vidi zašto je Foča postala prepoznatljiva po fudbalu i prijateljstvu“, rekao je Avramović.

„Fudbal frends“ već 14 godina kroz sport promoviše fer-plej, toleranciju i druženje među mladima različitih nacija i vjera.

Na ovom turniru su, uz klubove sa jugoslovenskih prostora, učestvovale i ekipe iz Engelske, Velsa, Grčke, Rumunije, Austrije, Poljske, Bugarske, Holandije.

„Iz godine u godinu, Foča pokazuje da je fudbal značajan socijalni kapital i da je mnogo više od igre. Dolazak jednog kineskog kluba prvi put na turnir na prostorima bivše Jugoslavije govori da je Foča postala poznata i cijenjena“, istakao je Avramović, te dodao da je „Fudbal frends“ pravi festival prijateljstva.

„Naziv turnira `Fudbal frends` mi ne prevodimo, jer su to dvije univerzalne riječi koje se razumiju na svim jezicima, a Foča je već 14. puta njegov domaćin, što pojazuje koliko je on važan njenim građanima“, rekao je Avramović.

Kao i prethodnih godina, u okviru turnira biće održan i okrugli sto pod nazivom „Fudbal je šansa“ na kome će predstavnici klubova učesnika, ali i gosti turnira – bivši istaknuti fudbaleri, pričati o značaju i ulozi fudbala kao univerzalnog jezika u izgradnji kvalitetnih odnosa između različitih socijalnih i etničkih struktura društva i korišćenju njegovog socijalnog potencijala za sprečavanje nasilja, poboljšanje zdravlja i opšteg obrazovanja.

Okruglom stolu prisustvovaće i predstavnici OEBS-a i Savjeta Evrope.

Organizatori turnira, koji će biti održan na Gradskom stadionu u Foči, su opština Foča i Asocijacija „Fudbal frends“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments