Prvi posao za osam mladih Fočaka

0

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić i predstavnici sarajevskog Udruženja „Progres“ potpisali su danas Memorandum o nastavku realizacije projekta „Pomoć za samopomoć“, kojim će osmoro mladih od 18 do 35 godina iz socijalno osjetljivih kategorija i ove godine dobiti prvo šestomjesečno zaposlenje.
Ukupna vrijednost projekta na području Foče je oko 20.000 KM, polovinu sredstava obezbjeđuje opština, a drugu polovinu Udruženje „Progres“ iz Sarajeva, dok je uplata doprinosa obaveza poslodavaca.

Osim što dobiju priliku da steknu prve radne vještine, mladi imaju mogućnost da nakon pola godine ostanu u radnom odnosu kod poslodavaca, što u opštini ocjenjuju velikom prednošću programa.

„Mi ćemo sa našim partnerima i ove godine od 1. maja zaposliti na šest mjeseci osmoro mladih iz socijalno osjetljivih kategorija i nastojati da njihovi poslodavci steknu povjerenje u njih i da ostanu u stalnom radnom odnosu“, rekao je Mašić.

On je dodao da, od naredne godine, opština planira da sa donatorima proširi saradnju sufinansiranjem obuke srednjoškolaca završnih razreda kod poslodavaca, što bi bio njihov pripravnički staž, ali i ulaznica za stalno zaposlenje.

Implementatori ocjenjuju da je ovaj projekat doprinio poboljšanju života mladih na širem području BiH.

„Želimo da kroz ovakav program pružimo psiho-socijalnu pomoć mladim ljudima, da dobiju šansu, da planiraju svoju persepktivu, da se reintegrišu i socijalizuju. Dobar dio njih ostao je da radi kod poslodavaca, a oni koji nisu ostali, postali su osposobljeniji, konkurentniji i spremniji da i sami potraže zaposlenje“, naveo je koordinator projekta ispred Udruženja „Progres“ Elvir Čaušević.

Opština Foča sprovodi ovaj projekat petu godinu, u saradnji sa Udruženjem „Progres“, kako bi se mladima omogućila što veća konkurentnost na tržištu rada.

Do sada je kroz ovaj program, koji se sprovodi u još devet opština u BiH uz podršku njemačke Fondacije „Krila nade“, prošlo 40 mladih Fočaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare