Prvi posao dobilo 1500 pripravnika

0

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske (RS) potpisao je ugovore sa 650 poslodovaca koji će zaposliti 1 500 pripravnika sa visokom stručnom spremom, izjavio je danas na Palama ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS Rade Ristović.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Vlade RS za zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi“, rekao je Ristović na konferenciji novinare i apelovao na poslodavce da zadrže ove mlade ljude i nakon završenog pripravničkog staža i položenog pripravničkog ispita, jer će na taj način doprinijeti razvoju firme, lokalne zajednice i RS. Podsjećajući da je za projekat zapošljavanja pripravnika „Prvi posao“ vrijedan 15 miliona KM, Vlada RS izdvojila devet miliona KM, a da će ostatak izdvojiti poslodavci, Ristović je naglasio da su neki pripravnici već počeli da rade u firmama koje ne moraju da raspišu javni poziv.

On je dodao da će na ovaj način posao naći 1 500 mladih ljudi koji su završili fakultete, pod uslovom da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

Ristović je rekao da je Vlada RS izdvojila i 10 miliona KM za zapošljavanje demobilisanih boraca koji posredstvom boračkih organizacija mogu da konkurišu za ova sredstva.

Navodeći da će demobilisani borci moći da uzmu kredit za zapošljavanje, a da će poslodavci moći da prime ova lica uz garanciju da će ostati da rade kod njih, Ristović je rekao da se već prijavilo oko 3 800 zainteresovanih za pogodna kreditna sredstva.

On je naveo da u RS u junu ima manje nezaposlenih nego u februaru, ali je u odnosu na jun prošle godine taj broj veći za oko 5 000 lica.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ristović je rekao da nema tačne podatke koliko je lica trenutno zaposleno u RS, navodeći da te podatke ima Poreska uprava.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić rekao je da su analizom tržišta rada koju je uradio Zavod, a kojom je obuhvaćeno oko 2 300 organizacija u kojima je zaposleno oko 120 000 radnika, došli do saznanja da u ovoj godini neće biti značajnijeg otpuštanja radnika i da su poslodavci iskazali veće potrebe.

Tomić je naglasio da se to i obistinilo i da je u februaru na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo oko 150 000 nezaposlenih lica, a danas taj broj iznosi 143 073 lica.

„Ako uzmemo da će u narednim danima biti zaposleno i 1 500 pripravnika sa visokom stručnom spremom onda možemo reći da je ova odluka Vlade RS izuzetno značajna za smanjenje broja nezaposlenih“, istakao je Tomić.

On je naglasio da je smanjenju broja nezaposlenih pomoglo i to što Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS sufinansira tekstilne i kožarske radnike, dodajući da to treba nastaviti jer iz tih preduzeća na evidenciju Zavoda nije došao nijedan radnik.

Tomić očekuje da će trend smanjenja nezaposlenih biti nastavljen, te pozvao lokalne zajednice da izdvajaju sredstva za zapošljavanje i čine više napora za privlačenje stranih investicija jer bi to uticalo na otvaranje novih radnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna / foto: Rade Ristović)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare