Prvi pacijenti smješteni u Zavod za forenzičku psihijatriju

0

SOKOLAC – Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu kao jedina ustanova ovog tipa na teritoriji BiH primio je prve pacijente, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U narednom periodu svi forenzički pacijenti iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu biće premješteni u ovu ustanovu, zahvaljujući čijem otvaranju je osiguran adekvatan psihijatrijski tretman za osobe iz BiH kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere bezbjednosti, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Zavod, površine 7.800 metara kvadratnih, smješten je u rekonstruisanoj zgradi bivše vojne bolnice, a kapacitet ustanove je 200 kreveta i zadovoljava najstrože standarde smještajnog prostora po korisniku.

Osim smještajnog prostora, objekat posjeduje prostor za radnu terapiju, opremljenu fiskulturnu salu, bolničku apoteku, opremljenu kuhinju sa restoranom, specijalističke ambulante, kao i prostor za radnu terapiju, dnevne boravke po odjeljenjima, prostor za šetnju, frizerski salon i druge sadržaje.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju bivše vojne bolnice u Zavod obezbijedili su Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove /SECO/ u iznosu od 2,8 miliona švajcarskih franaka i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju /SDC/, koja je obezbijedila 2.150.000 KM za opremanje Zavoda i obuku za osoblje.

Finansiranje troškova Zavoda regulisano je Sporazumom o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, usaglašenom između Savjeta ministara BiH, Vlade Federacije, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko distrikta.

Sporazumom se reguliše smještaj i liječenje pacijenata iz cijele BiH pod jednakim uslovima. Sporazumom je utvrđeno da će operativni troškovi Zavoda biti pokriveni iz budžeta ministarstava pravde entiteta, kantona i Brčko distrikta, prema broju pacijenata koji su upućeni u Zavod odlukom nadležnih sudova.

Radom ove ustanove ispunjene su preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja i odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare