Prva uspjela operacija prišivanja šake

0

FOČA – Operacija prišivanja odsječene šake Aleksandru Radoviću /23/ iz Rogatice, koju je prije 13 dana izveo tim ljekara Univerzitetske bolnice Foča, prva je uspješna replantacija šake u Republici Srpskoj, tvrde u ovoj ustanovi.


Mladom Rogatičaninu šaku je odsjekla mašina za obradu drveta, a zahvaljujući brzom transportu i brzoj i stručnoj reakciji fočanskih ljekara, ruka je spašena.

„Bio je to radni dan, kao i svaki drugi, radio sam sa cirkularom, trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene. Vidio sam pola svoje šake na podu, to je bilo neko polusvjesno stanje. Kolege su mi pritekle u pomoć, kolima hitne pomoći sam prebačen ovdje u Foču“, priča Radović, koji već može da pomiče mali prst na prišivenoj ruci.

U fočanskoj bolnici kažu da je 13 dana dovoljno da se može tvrditi da je operacija bila uspješna.

„Vaskularni status ove šake je odličan i mi nakon 13 dana možemo biti prezadovoljni i ova institucija i Republika Srpska da se ovakav komplikovan mikrohirurški zahvat može uraditi u ovako maloj ustanovi“, rekao je načelnik Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča Dražan Erić, koji je vodio operaciju.

Erić je prije pet godina uradio prvu replantaciju prsta u Republici Srpskoj, ali za ovaj mikrohirurški zahvat kaže da je daleko složeniji, jer je potrebno spojiti mnogo više krvnih sudova promjera manjeg od jednog milimetra.

„Šaka je odsječena u visini centralnog dijela dlana, to je u suštini najteži nivo za replantaciju, jer morate da napravite dobre anastomoze malih krvnih sudova, arterijskih i venskih da bi šaka cirkularno profunkcionisala. Postoperativni tok je dosta dobar“, kaže Erić, koji je plastičnu hirurgiju učio od pokojnog profesora Boriše Starovića i čuvenih hirurga Milomira Ninkovića iz Minhena i Nebojše Rajačića, koji trenutno radi u Kuvajtu.

On je dodao da je uspjeh ljekara iz Foče još veći, imajući u vidu da bolnica u Foči nije veliki klinički centar, gdje postoje posebni timovi za ovu vrstu operacija.

Jedan od presudnih faktora za preživljavanje replantiranog dijela tijela je vrijeme koje protekne od povrede do spajanja, a pacijent je imao sreću da je za sat i po prebačen iz Rogatice u Foču.

„Imali smo sreću da smo svi bili tu, tako da smo uspjeli odmah da krenemo sa operativnim zahvatom i da za tri do četiri sata napravimo ovaj vid replantacije, što je dosta brzo za neuigran tim jer nemamo često ove zahvate“, objašnjava Erić, sa kojim su operaciju zajedno izveli ortoped Maksim Kovačević i anesteziolog Milivoje Dostić.

Pacijent će kući za dva dana, a već za dva mjeseca ruka će biti potpuno oporavljena, tvrde ljekari.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare