Prva sjednica organizacionog odbora za obilježavanje velikog jubileja

0

Na Palama je danas održana prva sjednica Organizacionog odbora Mitropolije dabrobosanske za obilježavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da će ove i iduće godine biti realizovani različiti programi u okviru obilježavanja ovog velikog jubileja.

“Danas je samo početak aktivnosti. Pred nama je veliki posao i obaveza, naročito Mitropolije”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC nije samo bitno za Crkvu, nego i za srpski narod, jer Crkva ne postoji bez naroda.

Prema riječima mitropolita Hrizostoma, Mitropolija dabrobosanska je značajna u nacionalnom i duhovnom prostoru srpskog naroda, a obilježavanjem ovog jubileja ukazuje se da Crkva, pored svih iskušenja kroz 800 godina, može da ga proslavlja na način na koji srpski narod to zaslužuje.

“Narod nije mnogo upoznat o ovoj tradiciji, zato ćemo kroz aktivnosti kao što su predavanja, naučni skupovi, svečanosti tokom cijele godine govoriti o značaju tog jubileja”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović kaže da je prezentovao dio projekta koje je Vlada Republike Srpske u avgustu usvojila kao državno-crkveni projekat, a odnosi se na obilježavanje osam vijekova autokefalnosti SPC.

“Biće promocija poštanske marke koja simbolizuje 800 godina SPC i bićemo u prilici da pomognemo štampanje velikih kapitalnih djela iz naše istorije. Organizovaćemo muzičke svečanosti, naučne skupove, izložbe…”, rekao je Davidović.

On je dodao da te aktivnosti počinju velikom akcijom zaštite kulturno-istorijske baštine, prije svega ikonopisa, starih srpskih knjiga i rukopisa koji se nalaze po manastirima i bibliotekama, obilježavanjem 500 godina od otvaranja Goraždanske štamparije.

Davidović navodi da će biti pokazano šta srpski narod baštini na područjima Mitropolije koja je vrlo značajna na prostorima cijele BiH, Republike Srpske i FBiH.

Član Organizacionog odbora i dekan na Filozofskom fakultetu na Palama Draga Mastilović rekao da obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC podsjeća na neprocjenjivo blago za cjelokupan srpski narod.

“To se posebno misli kada su u pitanju eparhije koje su osnovane 1219. godine, jer smo svjedoci da je srpski etnički prostor posebno u periodu 19. i 20. vijeka bio jako sužen. Srpski narod ima obavezu da obilježava ne samo važne godišnjice, poput osnivanja Dabarske eparhije, danas Mitropolije dabrobosanske, već i da na taj način ukazuje gdje su bile prirodne granice srpskog etničkog prosora”, rekao je Mastilović.

On kaže da je obaveza da se brani srpsko-kulturno nasljeđe, jer je srpski narod pod velikim pritiskom i otima mu se ono što je u istoriji bilo njegovo i proglašava nečim tuđim.

“Nemilosrdno se otima nasljeđe, kao što se otima srpska Goraždanska štamparija koju hoće da proglase kao `bosansko kulturno nasljeđe`, otima nam se i Čajničko jevanđelje. Zbog togo smo mi kao narod obavezni da zaštitimo kulturno i nacionalno nasljeđe obilježavanjem velikog jubileja”, naveo je Mastilović.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči Darko Đogo rekao je da obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC i Mitropolije dabrobosanske pravo vrijeme da se posvjedoči da su svi srednjovjekovni spomenici nastali na području BiH sastavni dio srpskog kulturnog civilizacijskog crkvenog nasljeđa.

Sjednici su prisustvovali predstavnici SPC, profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavičkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, načelnici opština Pale Boško Jugović, Foče Radisav Mašić i Višegrada Mladen Đurović, te predstavnik grada Istočno Sarajevo Aleksandar Karadžić.

Srpska crkva autokefalnost je stekla 1219. godine, a njen prvi arhiepiskop bio je Sveti Sava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments