Prva nagrada „Mladi srbista“ za najbolji esej Heleni Brajić iz Trebinja

0
Filozofski fakultet Pale

Učenica trećeg razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja Helena Brajić dobitrnik je prve nagrade „Mladi srbista“ za najbolji literarni esej učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz srpskog jezika i književnosti, odlučio je žiri Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale.

Drugu nagradu dobiće učenica trećeg razreda Gimnazije iz Gradiške Ana LJepojević, a treću učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ sa Sokoca Đorđe Kovačević.

Posebna nagrada pod nazivom „Oživice srpstva“ za naročit talenat i erudiciju ove godine pripala je učeniku četvrtog razreda Srednjoškolskog centra iz opštine Istočna Ilidža Đorđu Čarkiću.

Sve nagrade biće dodijeljene polovinom juna, a datum će biti naknadno objavljen, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta.

U okviru stalne teme „Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske“, ovogodišnja podtema na koju su učenici imali priliku da pišu bila je „U cipelama moje majke /oca/“.

Ovom temom trebalo je obuhvatiti sjećanja roditelja sadašnjih srednjoškolaca o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata ili egzodusa Srba iz svojih domova.

Jedan od ciljeva ovog konkursa jeste da se mlađi naraštaji više informišu o tom periodu, te formiraju stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte, čime se doprinosi širenju i institucionalizovanju kulture sjećanja i pamćenja i definiše konstruktivan odnos prema istoriji i nacionalnom identitetu.

Učenici se na taj način osposobljavaju za stvaralačko-analitički odnos prema stvarnosti, traganju i spoznaji vlastitih, kao univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti, navodi se u saopštenju.

Na konkurs, koji je bio otvoren od 25. februara do 30. aprila, pristiglo je trideset radova iz 14 opština Republike Srpske – Prnjavora, Višegrada, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Trebinja, Pala, LJubinja, Gradiške, Zvornika, Bijeljine, Foče, Banjaluke i Doboja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare