Prva liturgija u crkvi brvnari

0

VIŠEGRAD – U novosagrađenoj crkvi brvnari posvećenoj Hristu Spasitelju u selu Bijela kod Višegrada, koja je sagrađena zahvaljujući pomoći članova porodice Tasić, arhimadrit Jovan Gardović danas je služio prvu liturgiju.

U okviru liturgije, koja je održana u okviru programa Četvrtog sabora familije Tasić i ostalih porodica koje su živjele ili žive u selu Bijela, danas je obavljeno i pričešće vjernika. Potom je litija pršola oko hrama.

Arhimandrit Jovan je istakao da je crkva izgrađena od dijelova kuća predaka Tasića.

Starješina bratstva Tasića – Radoje Tasić istakao je da je danas istorijski dan za ovo malo selo i dodao da brvna ugrađena u crkvu simbolično predstavljaju rebra ove porodice.

“Današnja generacija Tasića koji su živjeli, ili još žive u Bijeloj, ostvarila je ono što naši preci nisu mogli ni sanjati. Izgradila je hram, crkvu brvnaru u koju su ugrađena brvna iz sedam starih i napuštenih kuća iz nekoliko sela, starih više od stotinu godina”, naglasio je Tasić.

On je pohvalio neimara gradnje crkve Radoša Delića, koji je strpljivo slagao brvno po brvno, trudeći se da ga ne ošteti i sačuva njegovu patinu.

Na svečanosti u Bijeloj, na kojoj su u prigodnom programu nastupili mlada interpretatorka starih izvornih pjesama Katarina Tasić, narodni guslar Radomir Andrić i zdravičar Dragoljub Stojanović, uručene su zahvalnice dobrotvorima koji su darivali građevinski i drugi materijal za izgradnju crkve brvnare.

Darodavaocima starih kuća za potrebe hrama Radisavu Barancu, zatim LJupku, Radisavu, Leni i Antoniju Tasiću, te opštini Višegrad, uručena su originalna priznanja za darodavstvo – neobrađeni dijelovi brvana na kojima piše „Komad brvna od moje kuće ugrađenog u hram u Bijeloj“.

Tasići planiraju da do narednog sabora potpuno završe hram, a oko njega urede prostor sa mini-muzejom i soframa damaćina koje su nekad bile u porti manastira Dobrun.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments