Protok Drine 1.200 metara kubnih u sekundi

0
ZVORNIK – Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik trenutno iznosi 1.200 metara kubnih u sekundi, a očekuje se da će ovaj vodostaj u toku dana biti na istom nivou, potvrđeno je Srni u ovoj hidroelektrani.
Protok ove rijeke na hidroelektranama Višegrad i Bijina Bašta je u granicama normale i nema opasnosti od poplava, ukoliko se stabilizije hodrološka situacija.

Povećan protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik posljedica je bujičnih rijeka drinskog sliva u međuprostora od Bajine Bašte do Zvornika, koje su izazvale obilne padavine u posljednja dva dana.

Trenutni protok Drine zadržava se u koritu i za sada, ukoliko se ne pogoršaju hidrološke prilike, ne ugrožava naselja i oranične površine na području zvorničke opštine.

U opštinskoj Civilnoj zaštiti Zvornik ističu da na području zvorničke opštine ne postoji opasnost od izlivanja Drine iz korita sve dok je protok ove rijeke na Hidroelektrani Mali Zvornik ispod 1.800 metara kubnih u sekundi.

„Ukoliko se protok Drine poveća iznad ove tačke postoji opasnost izlivanja rijeke iz korita u Čelopeku i Vikend naselju kod Šepka, te dalje nizvodno“, rečeno je u Civilnoj zaštiti Zvornik.

U Civilnoj zaštiti ističu da su bujične rijeke Sapna, Hoča, Zlatica, te drugi potoci, koje se nalaze nizvodno od Hidroelektrane Mali Zvornik, u koriti i od njih nema opasnosti od poplava.

U decembru 2010. godine protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosio je više od 4.000 metara kubnih u sekundi, što je rezultiralo ogromnim poplavama u i nizvodno od Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments