Protivminska akcija na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika

0

ZVORNIK – Na lokalitetu Šetići-Zaseok-Trnova Kosa-dva kod Zvornika danas je održana ceremonija otvaranja projekta humanitarne organizacije „Norveška narodna pomoć“ pod nazivom „Protivminska akcija u regionu Srebrenice 2016-2017“.
Cilj projekta je implementacija integralne protivminske akcije na području opština Bratunac i Srebrenica i grada Zvornika.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Holandije i Ministarstvo spoljnih poslova Norveške koji ga u potpunosti finansiraju u odnosu 40 odsto Norveška i 60 odsto Holandija.

U okviru ovog projekta na području grada Zvornika, odnosno na lokacijama mjesnih zajednica Šetići i Baljkovica biće deminirano ukupno 136.187 metara kvadratnih u okviru sedmog zadataka.

Zvaničnoj ceremoniji otvaranja Projekta prisustvovali su zamjenik ambasadora Holandije u BiH Lus Lamer, otpravnik poslova u Ambasadi Norveške u BiH Ane Havnor, regionalni direktor „Norveške narodne pomoći“ za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica, savjetnik gradonačelnika Zvornika Mile Jović, te predstavnici Službe Civilne zaštite grada Zvornika, lokalne zajednice Zaseok, Centra za uklanjanje mina u BiH i „Norveške narodne pomoći“.

Havnorova je istakla da Norveška ima veliko zadovoljstvo što može pomoći BiH u nastojanju da se obnovi život na ovim prostorima.

„Jako smo zadovoljni saradnjom koju imamo dugi niz godina sa `Norveškom narodnom pomoći` i zaista veoma poštujemo rad koji obavljaju Međunarodna komisija za nestala lica, Institut za nestala lica i BH `Mak`, organizacije koje sarađuju sa NPA“, rekla je Havnorova.

Lamerova je izrazila zadovoljstvo što i Holandija zajedno sa Norveškom podržava rad Norveške narodne pomoći na deminiranju.

„U ovoj regiji ima još puno posla da bi se očistila od mina i eksplozivnih sredstava. Posebno je to važno za ovo stanovništvo i sa tog aspekta mi to smatramo veoma značajnim jer putem deminiranja mi vraćamo zemlju na korištenje stanovnicima i omogućavamo im da žive normalno“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, drugi značajan aspekt je omogućavanje Međunarodnoj komisiji za nestale i Institutu za nestale BiH da nastave ekshumacije i traženje nestalih na sigurnim područjima.

„Odluku da podržimo ovaj projekat podstaklo je i to što smo dobili direktan zahtjev od grada Zvornik i opština Bratunac i Srebrenica za deminiranje ovih područja“, rekla je Lamerova.

Jović je zahvalio Vladi Norveške i Vladi Holandije jer su u ovim teškim vremenima, kada velikom broju zemalja treba pomoć, prepoznali problem na ovom prostoru.

„Moramo izvršiti deminiranje da bi se moglo normalno živjeti i raditi i da niko ne bi stradao od mina. Nadam se da ćemo, zahvaljujući donatorima i ljudima koji direktno rade na deminiranju, ovaj posao uspješno privesti kraju“, istakao je Jović.

Prilikom ceremonije za prisutne je upriličena i prezentacija manuelne metode deminiranja i upotreba pasa na otkrivanju mina.

Prema podacima Službe Civilne zaštite grada Zvornika, do sada je na području grada deminirano 1.259.248,70 metara kvadratnih rizične površine. U okviru liste prioriteta za 2017. godinu uvršten je 51 projekat sa ukupno oko 1.280.000 metara kvadratnih rizične površine.

Do sada je na teritoriji grada Zvornika prikupljeno i uništeno 3.519 komada raznih neeskplodiranih ubojitih sredstava, 66.009 komada municije raznog kalibra, 110 komada raznih ostalih minsko-eksplozivnih sredstava, 2.074 kilograma raznog eksploziva i više od 500 raznih drugih neeksplodiranih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare