Protestima protiv NATO integracija i ulaska Kosova u UNESKO

0

Predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo Aleksandar Glavaš izjavio je da bi ubrzo trebalo da budu organizovani protesti na Palama u znak podrške srpskom nacionalnom korpusu na području Balkana protiv NATO integracija, ulaska samoproglašenog Kosova u UNESKO i podržavanja referendumskog opredjeljenja srpskog naroda na Balkanu.
Glavaš je dodao da će naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti riječi o organizovanju protesta na Palama, ocijenivši da se protesti moraju organizovati što prije zbog vremenskih prilika.

Potredsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci David Latinović istakao je da se Unija studenata Republike Srpske, studentski parlamenti oba javna univerziteta i Udruženje građana Centar za bezbjednost, zaštitu i odbranu protive ulasku samoproglašenog Kosova u UNESKO, te da traže od svih političara u Srpskoj da javno saopšte svoje stavove o tome.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da se protive ulasku BiH u NATO, te će o tome sprovesti anketu među studentima, a da od političara traže da prije nego što preduzmu bilo kakve korake prema punopravnom članstvu u NATO konsultuju narod.

„Želimo da naša zemlja bude poput razvijenih zemalja EU, ali tražimo da nam se objasni šta sve podrazumijeva ulazak u EU. Ukoliko političari tvrde da taj put nema alternativu, tražimo da nam se odgovori da li ta konstatacija znači da ćemo prihvatiti sve uslove. Mi ne želimo da budu prihvaćeni uslovi poput ukidanja ili slabljenja Srpske, centralizacije ministarstva obrazovanja ili slično“, poručio je Latinović.

On je preporučio svim političarima da pogledaju dokumentarni film „Djeca“, te da nakon toga preispitaju svoje političke stavove.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović naglasio je da Unija studenata ne pripada nijednoj političkoj stranci, bez obzira što ih svako „svojata kada im to odgovara“, već da zastupaju interese studenata.

Osvrćući se na konferenciju „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti BiH i regiona“, kojoj su prisustvovali predstavnici Unije, a koju je 24. oktobra u Banjaluci organizovalo Ministarstvo inostranih poslova BiH, Obradović je oštro osudio pokušaj ovog ministarstva da ispolitizuje situaciju u svrhu političke borbe, optužujući Uniju za političku pristrasnost vladajućoj strukturi u Srpskoj.

Obradović je pojasnio da je predstavnicima Unije na konferenciji oduzeta riječ, nakon čega su napustili skup.

„Umjesto izvinjenja, dobili smo saopštenje Ministarstva inostranih poslova BiH u kojem smo izvrijeđani i poniženi, te smo uputili dopis Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH sa zahtjevom da osude ovakav čin Ministarstva“, rekao je Obradović.

Komentarišući radnu verziju Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, Obradović je istakao da Unija ima člana u radnoj grupi i brojne prijedloge.

„Kada se ovaj zakon nađe u skupštinskoj proceduri, pozvaćemo sve poslaničke klubove da vidimo da li amandmanima mogu da zastupaju naše stavove koji se, prije svega, odnose na nedostatak praktične nastave, te ćemo tražiti da fakulteti budu obavezni da organizuju praktičnu nastavu kako bismo po završetku fakulteta bili osposobljeni da radimo“, dodao je Obradović.

On smatra da u zakon treba uvesti i relicenciranje visokoškolskih ustanova i da se pooštre kriterijumi za otvaranje novih studijskih programa i visokoškolskih ustanova.

Direktor Udruženja građana Centar za bezbjednost, zaštitu i odbranu Branko Petrović rekao je da su pokrenuli kampanju protiv NATO integracija, u okviru koje su formirali timove koji će djelovati u Banjaluci i na Palama, sprovodeći određene aktivnosti da bi mladima objasnili šta je NATO i šta predstavljaju NATO integracije.

On je dodao da ovo udruženje podržava i kampanju u Crnoj Gori „Ne u rat, ne u NATO“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare