Protest stanara zgrada u Svetosavskoj ulici

0

Danas je u Palama održan protestni skup stanara zgrada 04 i 05 u Svetosavskoj ulici, koji su negodovali „zbog nezakonite dodjele parking prostora kao građevinskog zemljišta između ove dvije zgrade“.

„Na ovom protestnom skupu ispred 400 stanara želimo da upoznamo javnost u Republici Srpskoj, Predsjednika Republike Srpske, Predsjednika vlade RS, Tužilaštvo RS, Visoki sudski i tužilački savjet BiH i direktora Geodetske uprave RS na nezakonito djelovanje vlasti Opštine Pale koje je u sprezi sa sumnjivim investitorima, kao i da izrazimo opravdanu sumnju na objektivnost sudova vezanih za ovaj slučaj“, pročitano je iz saopštenja stanara.

„Sve je počelo kad su lokalne vlasti u poslijeratnom periodu (1997. godine) izmijenile regulacioni plan bez znanja javnosti, tako da mi stanari nismo ništa znali o tome, te bez zakonskog konkursa (licitacije) dodijelile zemljište jednom čovjeku te izdale rješenje za gradnju objekta od 390 kvadrata. Pošto gradnja nije ni počela u zakonski predviđenom roku, navedeno rješenje je trebalo poništiti. Ali to nije učinjeno ni poslije mnogo godina, već je 2010. godine izdato novo rješenje za izgradnju čak većeg objekta, od preko 500 kvadrata.

Kad smo saznali za ove sumnjive aktivnosti, pokrenuli smo peticiju protiv navedene gradnje, koju su potpisali svi vlasnici stanova, i zatražili izmjenu regulacionog plana. Nadležni u organima opštinske vlasti su tada poništili rješenje o izgradnji i pismeno nas obavjestili da ćemo biti „blagovremno obavješteni o svim eventualnim dešavanjima po ovom pitanju“.

Nažalost, još jedom smo obmanuti. Nedavno smo saznali da je još krajem 2012. ponovo aktuelizovano ovo pitanje, da se planira sporna gradnja a da nas nadležni organi opštinske vlasti ništa nisu obavjestili, iako su se na to pismeno obavezali.

Od tada počinje borba sa vjetrenjačama jer niko na naše upite i zahtjeve ne odgovara. Nema odgovora na pitanja: koja je to površina zemljišta koja je potrebna za redovnu upotebu naših zgrada, koji su to zakonski urbanistički standardi za ovu zonu (odnos slobodnih i zelenih površina, minimalna udaljenost objekta od granice parcele, potreban broj parking mjesta itd).

Zar je investitor važniji od više stotina stanara ili postoje skriveni motivi opštinske vlasti za ovakvo ponašanje?

Godinama smo u pismenoj formi ukazivali opštinskim vlastima na kršenje zakona i sprečavali ovu nelegalnu izgradnju, ponekad fizički braneći svoja prava. Na ovo smo u pismenoj formi ukazali i Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave 2011. godine.

Želimo da upoznamo javnost sa problemom s kojim smo suočeni i da pozovemo nadležne institucije da reaguju i spriječe samovolju nekolicine ljudi, koja odlučuje o kvalitetu naših života.

Zbog svega navedenog

– Tražimo od Predsjednika Vlade RS da odmah preduzme sve pravne radnje kako bi nadležna ministarstva ispitala kako je moguće da se izgrađeni parking prostor dodjeljuje kao neizgrađeno građevinsko zemljište na nezakonit način.

– Tražimo od Tužilaštva RS da odmah pokrene istražne radnje.

– Tražimo od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da ispita nezakonite presude sudija vezano za ovaj slučaj.

– Tražimo da Direktor Geodetske uprave RS hitno preduzme sve radnje kako bi ispitao nezakoniti prijedlog dodjele zemljišta od njegove uprave u Palama.

Ovaj naš protest neće biti zaustavljen dok se ne ispitaju sve činjenice i privedu odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja svi koji su učestvovali u ovom nezakonitom djelu.

Tražimo od svih nadležnih državnih organa da u roku od sedam dana dođu u Pale preuzmu svu dokumentaciju i uzmu izjave i dokumenta koja mi posjedujemo od naših predstavnika“, stoji u saopštenjima koje su potpisali i pročitali stanari zgrada 04 i 05 u Svetosavskoj ulici.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/protest stanara-02-04-2013/] width=[54] height=[54] title=[Protest stanara zgrada u Svetosavskoj ulici] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare