Proteklih devet mjeseci: Sokolac prepoznatljiv po projektima

0

Lokalna vlast opštine Sokolac, čini sve da građani ove zajednice što lakše podnesu tešku ekonomsku krizu u kojoj se našla RS, Bosna i Hercegovina, kao i sve države u okruženju. Da je tako uvjerili su nas i predstavnici EUFOR-ovog Lot tima iz Višegrada, koji cijeni da u ovoj opštini, na sve načine nastoje poboljšati ekonomsku i socijalnu situaciju. Sličnu ocjenu dobili su i od predstavnika Grada Istočno Sarajevo.

Pohvala za nastojanje da se prevaziđe teško stanje u oblasti privrede stigla je i od jednog od najuspješnijih privrednika iz Njemačke, Hermana Josefa Domhsa, savjetnika Ministarstva za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Ne želeći da se upuštamo u komentare, predočićemo vam dragi čitaoci, niz činjenica na osnovu kojih ćete se sami uvjeriti, da rukovodstvo opštine Sokolac zaista želi iskoračiti iz krize, iako je privreda na koljenima, vrijeme za „uvođenje novina“ loše, a promjene neizbježne, pa i bolne.

 

Vodosnabdijevanje

Krenućemo od najvećeg projekta, u posljednjih dvadesetak godina, koji će biti realizovan najkasnije do 2016. godine, na području opštine Sokolac. Riječ je o sanaciji, rekonstrukciji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže u gradskom naselju, zašto su obezbijeđena kreditna sredstva Evropske investicione banke. Tender za izbor izvođača radova otvoren je do 6. oktobra, tako da ostaje nada da će radovi u vrijednosti od 1,5 miliona maraka,( I komponenta) početi krajem oktobra ili početkom novembra. Samo za projektovanje potprojektne komponente II vodovoda obezbijeđeno je 40.000 KM.

Za unapređenje vodosnabdijevanja stanovništva na seoskom području, u ovoj građevinskoj sezoni, opština Sokolac je obezbijedila 56.000 KM za izgradnju rasteretne komore za vodovod Podkrajevi, zatim 10.000 KM za vodovod Rakoči, koji je pušten u funkciju sredinom avgusta za 12 domaćinstava. Za izgradnju primarnog voda i sekundarne mreže na vodovodu Primac-Rančići-Selakovina, izdvojeno je 120.000 KM. Da bi sistem bio potpuno završen treba izgraditi rezervoar zapremine 40 metara kubnih.

U Odjeljenju za prostorno uređenje opštine Sokolac mogu se pohvaliti da su pripremili sve za izradu glavnog projekta za izgradnju vodovoda Brezjak- Bjelosavljevići-Kula, koji košta 10.000 KM. Riječ je o zajedničkom ulaganju opština Rogatica i Sokolac u izgradnju vodovoda sa koga će se napajati oko 650 domaćinstava mjesnog područja Stjenice i mjesnog područja Bjelosavljevići, odnosno bezvodna rogatička sela: Zagajevi, Obrtići, Rabar, Gazije, Planje, Brezje sve do Sočica, i sokolačka: Đedovci, Ozerkovići, Vrbarje, Kazmerići, dio Pavičića i Kule.

Na ovaj način biće riješen i problem vodosnabdijevanja manastira Svete Trojice u Ozerkovićima, a ugradnjom cijevi većeg profila na vodu koji će ići preko Glasinačkog polja, biće omogućeno kvalitetno napajanje buduće industrijske zone na ovom prostoru. Projekat će koštati oko 600.000 KM, kažu odgovorni u opštini Sokolac.

Čelni ljudi ove lokalne zajednice planiraju početak izgradnje bazena, sa prvim danima oktobra, u blizini sportskog centra u Sokocu.

U ovoj godini planiramo oko 600.000 KM u tu svrhu. Pored bazena će se graditi tenisko igralište, klizalište i slični sportsko-rekreativni sadržaji. Radi se projektno-tehnička dokumentacija. Za izgradnju bazena urađene su geodetske podloge, izvršena geomehanička ispitivanja zemljišta na lokalitetu Bara i obavljene pripreme za izgradnju fontane na Sokolačkom vrelu u centru gradskog naselja.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području

Javnosti je poznato da je lokalna vlast u Sokocu u proteklih deset mjeseci akcenat stavila na revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području, koji bi za sebe usko vezao nekoliko stotina domaćinstava kroz saradnju u oblasti proizvodnje zdrave hrane, ali je pred tvorce ove ideje na kratko iskrsao problem zbog ranijeg nestručnog vođenja postupka stečaja i uknjižbe imovine. Ali na sreću, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede stigla su uvjeravanja da će Vlada RS otkupiti svu imovinu Centra, koja nije u njenom vlasništvu i da će taj postupak biti okončan do kraja septembra.

Centralno grijanje

Kako je ljeto na izmaku Sokočani su kao važnu zadaću pred lokalnu vlast, postavili pitanje – rada Toplane. Istina iz kotlovnice ovog preduzeća se zagrijava samo uži dio naselja, ali to ne znači da su i problemi u toj djelatnosti mali. Naprotiv, zatečeno je, kako kažu, veoma teško stanje zbog koga su bili primorani pokrenuti stečaj u Novoj Toplani, te formirati novo komunalno preduzeće Sokolac, koje će se baviti pružanjem svih vidova komunalnih usluga i isporukom toplotne energije.

Tokom ljeta zaposleni u Toplani radili su na instalacijama i sanaciji toplovodne mreže. U narednih pet/šest dana otpočeće čišćenje kotla, a potom i prve hladne probe. Slijedi hemijsko čišćenje i postavljanje novog izmjenjivača i servisiranje ventila. Za ovaj dio posla potrebno je obezbijediti blizu 60.000 KM i 15.000 KM za nabavku energenta.

 

Izgradnja, rekonstrukcija i popravka lokalnih puteva i ulica

Iako je teško očekivati da se izdvaja novac za lokalnu putnu mrežu u situaciji kada je realni sektor na izdisaju, u Sokocu su uspjeli sanirati dionicu od Kaljine do Bara, te popraviti put na tri pravca u ovoj mjesnoj zajednici. U gradskom naselju imaju u planu rekonstrukciju i modernizaciju ulice Petra Kočića, nekoliko ulica prema Regulacionom planu Đurkovića brdo, te izgradnju propusta i asvaltiranje dijela Njegoševe ulice u naselju Sokolačke njive II.

Posebno mjesto u ovom dijelu investiranja dato je završetku ulice Sime Drljače, rekonstrukciji parking prostora kod Vojničkog spomen groblja i izgradnji prilaza do civilnog dijela u ovom kompleksu, uz podršku Ministarstva za saobraćaj i veze i Ministarstva za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS. Vrijednost projekta je oko 270.000 KM. Značajna sredstva trebalo je obezbijediti za redovno održavanje lokalnih puteva; pa je za čišćenje snijega izdvojeno 100.000 KM, a isto toliko su koštali manji radovi na održavanju puteva u ljetnoj sezoni. Nabavljena je i građevinska mašina u te svrhe, koja je koštala 42.000 maraka.

Što se tiče stvaranja boljih uslova za bezbjednost saobraćaja u Sokocu, lokalna vlast je odlučila da tokom avgusta uđe u posao sanacije semafora u gradskom naselju, te u proširenje javne rasvjete uz pristupne saobraćajnice prema Sportskoj dvorani, rekonstruisanoj ulici pored Osnovne i Srednje škole i u Parku boraca Romanije. U ovom dijelu gradskog naselja planira se i postavljanje Led rasvjete, čime bi se uštedjela značajna sredstva za održavanje i smanjili troškovi za električnu energiju.

Svi pomenuti projekti, biće realizovani u septembru, vjeruju u Administrativnoj službi opštine Sokolac. Sa Elektrodistribucijom Pale, vode se razgovori da počne sanacija pristupnog puta objektu njihove Radne jedinice iz pravca ulice Milana Šarca, čime bi ujedno bilo riješeno i vanjsko uređenje oko poslovne zgrade ovog preduzeća.

 

Uređenje gradskog naselja

U užem dijelu grada ovih dana uređuju se javne površine sa fontanom i zelenom površinom oko Direkcije JPŠ Šume RS.

Sudeći prema podacima koje smo dobili od najodgovornijih u Administrativnoj službi opštine, značajna sredstva su uložena na uređenju grada, čišćenju, uklanjanju mini deponija i drveća koje je moglo ugroziti prolaznike. Oko 50.000 KM će koštati postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, pa iz kabineta načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice upućuju apel građanima da prijave nesavjesne koji skidaju saobraćajne znakove ili poklopce na šahtovima.

Njih dodatno brine bezbjednost učesnika u saobraćaju na dionicama gdje nedostaje odgovarajuća saobraćajna signalizacija ili poklopci na šahtovima. Suvišno je reći da smo u takvim slučajevima svi izloženi životnoj opasnosti.

Ovih dana je produžen ugovor sa opštinom Rogatica o daljem korištenju deponije Rudine, zašto će iz opštinske kase biti izdvojeno 40.000 KM, na godišnjem nivou.

 

Zdravstvo

Dugo najavljivani projekat iz oblasti tercijalne zdravstvene zaštite – Zavod za forenzičku psihijatriju u Podromaniji je, reklo bi se, ušao u drugu fazu realizacije. Tender za opremanje ove ustanove i instaliranje medicinske opreme je ponovljen, pa će dalje aktivnosti biti predmet razgovora predstavnika opštine sa resornim ministrom u Vladi RS. Zahvaljujući posredovanju rukovodstva lokalne zajednice sa prijateljima Romanije iz Kanade, koji su prikupljenim iznosom od 19.000 KM omogućili nabavku pet medicinskih aparata koji će obezbijediti dalje funkcionisanje Doma zdravlja Dr Ljubomir Ćeranić.

Rad Centra za mentalno zdravlje, u okviru Doma zdravlja, poboljšan je podrškom organizacije SDC sredstvima u iznosu od 38.000 KM. Samo za ponovnu popravku Rentgen aparata u ovoj ustanovi treba izdvojiti 30.000 KM. Najavljena je i pomoć ovoj ustanovi u saniranju prilaznog puta i parking prostora do kraja građevinske sezone.Lokalna vlast se ponosi time što u granicama svojih mogućnosti pomaže funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite u Sokocu.

 

Vjerske zajednice

Opština Sokolac je podržala inicijativu Crkvene opštine Sokolac, da se izvrši rekonstrukcija stare parohijske kuće u porti crkve Sv. proroka Ilije, kako bi poslužila za smještaj dvojice sveštenika i potrebe crkve. Crkvena opština će za ovu namjenu uložiti više od 200.000 KM, a opština će pomoći oko obezbjeđenja prostorno-planske dokumentacije. Rukovodstvo opštine planira i pomoć u pokrivanju pravoslavne crkve u Kaljini.

 

Turizam

Javnost je već upoznata da će opština Sokolac, u saradnji sa režiserom Emirom Kusturicom u septembru početi izgradnju etno sela. Za ovu namjenu planirano je oko 300.000 KM. Stavljanje u funciju sokolačkog hotela samo je jedna od aktivnosti na kojoj se radi već devet mjeseci.

Prema podacima iz Osnovnog suda Sokolac, u drugoj prodaji nekretnina preduzeća Ugostiteljstvo i turizam Sokolac kao potencijalni kupac prijavio se Milan Sljepčević iz Beograda sa iznosom od 220.702, 55 KM. Predstavnici firme koja je kupila sokolački hotel, razgovaraće uskoro sa rukovodstvom opštine o mogućnostima vraćanja u funkciju ovog ugostiteljskog objekta.

 

Socijalna politika

U naselju Sokolačke njive II, u toku je izgradnja objekta K-17, u kome će biti trajno smještena lica iz Prihvatnog centra u Podromaniji, koja do sada nisu ušla u posjed svoje imovine u FBiH. Opština je obezbijedila lokaciju, potrebnu dokumentaciju i infrastukturu. Ovih dana je izabran izvođač radova na postavljanju stolarije i fasade što će ukupno koštati oko 80.000 KM.

U ovom segmentu funkcionisanja lokalne vlasti treba reći da je iz budžeta opštine za potrebe socijano najugroženijih u Prihvatnom centru uplaćeno oko 25.000 KM.

U toku su razgovori vezani za izgradnju nove stambene zgrade za 54 porodice koje trenutno koriste kolektivne i alternativne smještaje. To je projekat Svjetske banke koji se realizuje preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Vrijednost te investicije je oko 2. 000.000 KM.

Odjeljenje za razvoj uradilo je i niz manjih projekata iz oblasti privrede, čija realizacija je u toku. Do kraja ove sezone planiramo ući u nekoliko značajnih aktivnosti. Istina, sve to ide sporije od onog što očekuju građani, ali proces je takav da za svaki od projekata treba više vremena. Kad počne realizacija najvljenih aktivnosti građani će se u sve rečno uvjeriti i sami, kaže načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare