Prošlogodišnjih 1.090 požara opomena za regiju

0
Prošlogodišnjih 1.090 požara opomena za regiju

SOKOLAC – Na području opština sarajevsko-romanijske i godnjodrinske regije nema veće opasnosti od poplava, ali u sezoni koja dolazi postoji opasnost od požara, s obzirom da je u 2017. bilo 1.090 intervencija vatrogasnih jedinica, rečeno je danas na sastanku Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Sastanku su, osim predstavnika Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, prisustvovali rukovodioci službi civilne zaštite 14 opština koje djeluju u okviru Područnog odjeljenja Civiline zaštite Sokolac.

Načelnik Područnog odjeljenja Željka Kovačević rekla je da su moguće manje poplave na području opština Foča, Novo Goražde, Višegrad i Rudo, a pojava bujičnih voda na Palama, u Rogatici i opštinama Istočnog Sarajeva.

Ona je naglasila da je većina ovih opština nastojala da otkloni probleme i smanji ugroženost od poplava, te da opštine u gornjem toku Drine rade odgovorno na tim pitanjima zahvaljujući Hidroelektrani „Višegrad“.

„Imamo jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom u Foči i Višegradu, imamo rafting klub u Rudom, sedam spasilaca-ronilaca, 31 lice osposobljeno za upravljanje čamcima u okviru jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom i to je adekvatna zaštita za ovo područje, s obzirom da rizik od poplava nije toliko izražen kao u drugim regijama Srpske“, ocijenila je Kovačevićeva.

Načelnik Područnog odjeljenja Civiline zaštite Sokolac istakla je da zabrinjava broj požara na području ove regije, iako su, zahvaljujući Vatrogasnom savezu, kapaciteti zaštite u proteklih 10 godina znatno popravljeni.

„Na području sarajevsko-romanijske i gornjedrinske regije u prošloj godini zabilježene su 1.092 intervencije vatogasaca, među kojima je bilo 15 ozbiljnijih požara, a samo u martu ugašeno je 250 požara“, istakla je Kovačevićeva.

Ona je navela da je lani najviše požara ugašeno na podriču Sokoca i Foče po 175, u Višegradu 153, na Palama 152, Rogatici 151, Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži 85, Kalinoviku 64, Trnovu 45, Rudom 32, Čajniču 21, Istočnom Starom Gradu 27, Novom Goraždu 27 i da na Han Pijesku nije bilo požara.

Nakon analize realizacije zadataka iz Plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2018, sa sastanka Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac upućen je apel lokalnim upravama da dodatno angažuju komunalnu policiju u oblasti zaštite od požara i primjeni sankcija prema licima koji nemarom izazivaju ili namjerno podmeću požare.

Zamjenik direktora Republičke uprave Civiline zaštite Darko LJuboje rekao je da ova uprava trenutno ima četiri specijalizovane jedinice koje još nisu potpuno funkcionalne.

On je rekao da Republička uprava trenutno ima specijalizovane jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom i jedinicu pumpi velikog kapaciteta, te da su obje jedinice na terenu u rejonu Broda, Srpca i Gradiške.

Prema njegovim riječima, u fazi pripreme je jedinica za prečišćavanje vode i tim od 30 ljudi za početno gašenje požara na otvorenom prostoru i RHB tim koji čini 10 vatrogasaca grada Banjaluke.

LJuboje je naveo da je u pripremi i formiranje jednog tima za urbano spasavanje u slučaju zemljotresa.

On je istakao da postoji logistički tim za sistem veze koji je u fazi pripreme i širenja i da su u toku aktivnosti kada je riječ o međunarodnim projektim putem kojih Republička uprava Civilne zaštite dobija sredstva.

Prema njegovim riječima, tim sredstvima Republička uprava trebalo bi da unaprijedi sistem radio-veze, da postavi repetitore i pokuša povezati sve lokalne zajednice u slučaju katastrofe da bi se mogla ostvariti humanitarna komunikacija, što sa nizom drugih aktivnosti vodi napretku ukupnog sistema zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments