Prošle godine zaposleno 11 lica

0

Zahvaljujući angažmanu Boračke organizacije Pale prošle godine je zaposleno 11 lica iz boračkih kategorija – petoro djece poginulih boraca, pet boraca i jedno dijete borca, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.


On je nakon današnje sjednice Skupštine Boračke organizacije Pale, na kojoj su usvojeni izvještaji o radu organa i finansijski izvještaji, istakao da je u proteklom četvorogodišnjem mandatnom periodu zahvaljujući aktivnostima Boračke organizacije radno angažovano 31 lice, a preporuke za zaposlenje date su za 70-ak lica.

“Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje imamo još oko 600 boraca, od kojih je oko 100 u fokusu jer su iz porodica u kojima niko ne radi. Nezaposleno je i 73 djece poginulih boraca od kojih je 24 sa visokom, a 49 sa srednjom stručnom spremom”, rekao je Parađina.

On je najavio da će i ove godine u fokusu biti iznalaženje kvalitenijih rješenja za zapošljavanje lica iz ove kategorije stavnovništva, pogotovo porodica gdje niko ne radi.

Prema njegovim riječima, svi planirani programski ciljevi Boračke organizacije Pale su realizovani, pa i više od toga.

Kad je riječ o stambenom zbrinjavanju, Parađina je podsjetio da je Boračka organizacija Pale 2010. godine završila taj program za prioritetne grupe iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

“Ostao je dio neisplaćenih sredstava na rang listi za nepovratna novčana sredstva. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske prošle je godine ta sredstva isplatilo za 10 korisnika, a ovih dana to bi trebalo da bude isplaćeno za još 12 korisnika”, naveo je Parađina.

On je naveo da je mimo toga Boračka organizacija Pale pomogla još 76 lica s ciljem poboljšanja uslova stanovanja. “Preko Fonda dječije zaštite Republike Srpske na ljetovanje u Kumbor otišlo je 50-ak djece iz boračkih kategorija, a 45 lica je koristilo banjsko-rehabilitacijsko liječenje”, rekao je Parađina.

Na današnjoj sjednici Skupštine usvojen je i program rada Boračke organizacije Pale u ovoj godini, te donesena odluka o održavanju izbora u ovoj organizaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments