Prošle godine sklopljena 63 braka

0

VIŠEGRAD – Na području opštine Višegrad u toku prošle godine sklopljena su 63 braka, što je za 11 više nego 2016. godine, rečeno je Srni u Matičnoj službi ove opštine.„U matične knjige vjenčanih redovno je upisano 47, a rješenjem Odjeljenja za opštu upravu 16 vjenčanih“, naveli su u ovoj službi.

Muškarac sa navršenih 57 godina najstariji je mladoženja koji je zaključio brak, dok nije bilo sklapanja maloljetničkih brakova.

„Najmlađi mladoženja imao je 21 godinu, dok je najmlađa žena imala 19 godina“, navode u Matičnoj službi i dodaju da je sklapanje brakova na području opštine Višegrad besplatno.

Protojerej Sredoje Andrić rekao je da je na području Crkvene opštine Višegrad u protekloj 2017. godini sklopljeno 48 crkvenih brakova.

„Mladi se danas sve teže odlučuju za zajednički život. Razloga ima mnogo, neki su sa našeg stanovišta, možda i opravdani, a neki i nisu. Svako ima neke svoje razloge, ali je poražavajuće da i oni parovi koji su materijalno obezbijeđeni iz nekih sebi poznatih razloga odlažu sklapanje, ne samo crkvenog nego i građanskog braka“, istakao je Andrić.

On je naveo da Crkveni brak, koji nosi pečat Božijeg blagoslova, osim ljubavi podrazumijeva da posjeduje i vjeru i nadu sa kojima momak i djevojka i pored toga što znaju da njihov budući bračni život donosi teškoće i odricanja, ipak se odlučuju da žive zajedno i blagosloveno u krilu Crkve.

„Na tom putu koji je Hristom blagosloven i koji je za roditelje spasavajući, Hristos će im biti pomoćnik i savjetnik. Treba samo spoznati i vjerovati da bez Boga ne možemo ništa činiti, iako se nama možda nekad čini da smo sami svoji gospodari i da isključivo mi upravljamo svojim životom. Onaj koji vjeruje zna da treba da `prati Boga` i da će Bog `pratiti i njega i nju` na tom blagoslovenom putu kojim odluče da krenu“, istakao je Andrić.

On je pozvao mlade da razmišljaju o braku i da im djeca postanu san koji će ostvariti, a opštinske, državne i crkvene strukture da pomognu mladim parovima da do toga lakše dođu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments