Prošle godine povećan broj udesa, četvoro mrtvih

0

U prošloj godini na području Policijske uprave Istočno Sarajevo evidentirano je 948 saobraćajnih nezgoda, što je za 1,7 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, rekao je načelnik Sektora policije u ovoj upravi Milan Čvoro.

Čvoro je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su u saobraćajnim nezgodama povrijeđena 294 lica, od kojih su četiri smrtno stradala, 63 teže i 227 lakše povrijeđeno.

On je dodao da je u protekloj godini registrovano ukupno 24.440 prekršaja u saobraćaju, dok je zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano 22.814 učesnika.

 

Stanje zadovoljavajuće, slijede mjere za poboljšanje javnog reda

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je stanje na području koje pokriva ova uprava u toku protekle godine bilo zadovoljavajuće, te najavio da će biti preduzete mjere da bi stanje iz oblasti javnog reda i mira bilo podignuto na viši nivo.
On je naveo da su na području Uprave evidentirali četiri krivična djela protiv života i tijela, i to dva ubistva, te jedno teško ubistvo i ubistvo u pokušaju.

„U prošloj godini obavljen je niz aktivnosti koje su dovele do poboljšanja stanja bezbjednosti u određenim oblastima. Imali smo niz manifestacija, koncerata, zimsku sezonu, kao i posjete visokih delegacija iz Ruske Federacije koje su policijski službenici obavili profesionalno“, istakao je Šehovac.

On je istakao da su u prošloj godini ostvareni značajni rezultati kroz operativne akcije.

„Učestvovali smo u akciji zajedno sa Tužilaštvom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/ kada je na području Istočne Ilidže oduzeto 900 kilograma marihuane i lišena slobode lica koja se dovode u vezi sa drogom“, naveo je Šehovac.

Prema njegovim riječima, na području Uprave u toku prošle godine pronađeno je ukupno 316 migranata koji su predati Službi za poslove sa strancima, a nadležnom tužilaštvu BiH dostavljeno je sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi.

Na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo u toku prošle godine zabilježena su 582 krivična djela, što je za 11,5 odsto više nego 2017. godine, izjavio je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je naveo da je u prošloj godini podneseno 437 izvještaja protiv 505 lica, od kojih su 133 povratnika u vršenju krivičnih djela i 10 maloljetnika.

„Koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta iznosi 88,3 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 63,5 odsto“, rekao je Popović na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo da su u trenutku prijavljivanja krivičnih djela 133 bila po nepoznatom počiniocu, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno je 120 djela, od kojih je 114 djela u protekloj godine i šest iz prethodnog perioda.

Kada je riječ o strukturi kriminaliteta, Popović navodi da se najveći broj krivičnih djela odnosi na opšti kriminalitet – 411, iz oblasti privrednog kriminaliteta 114, zatim 35 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 13 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge, te devet iz Krivičnog zakona BiH.

„Za 411 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnim tužilaštvima su podnesena 353 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 368 lica, dok je iz oblasti privrednog kriminaliteta podneseno 28 izvještaja protiv 67 lica“, rekao je Popović i napomenuo da je ukupna materijalna šteta u izvršenju ovih krivičnih djela 1.128.347 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne imovinske koristi 1.276.587 KM.

Popović navodi da su službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo obradili 126 predmeta iz oblasti droge, i to 13 krivičnih djela i 113 prekršaja, te da je oduzeto 8,695 kilograma marihuane, 468 grama heroina, 68 grama kokaina i određena količina tableta i sjemenki kanabisa.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u prošloj godini registrovano 335 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 25,9 odsto više nego u istom periodu 2017. godine kada je evidentirano 266.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare