Proslavljena krsna slava fakulteta

0

FOČA – Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči proslavio je danas krsnu slavu Sveti Vasilije Ostroški, a na svečanoj akademiji dodijeljene su diplome studentima prvog i drugog ciklusa studija.Profesori i studenti su i ovu krsnu slavu fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ dočekali u prostorijama koje koriste u Školskom kompleksu Velečevo, koje su vlasništvo Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“.

Diplome su dobila 53 diplomirana teologa i jedan magistar teologije.

Jeromonah Nektarije Tešić izrazio je zadovoljstvo uslovima koje je imao tokom studija, navodeći da je studiranje na ovom fakultetu isto kao i na ostalim, s tim da na bogoslovskom nema matematike, ni fizike.

Nastava se, kako je rekao, odvija na tri odsjeka prvog ciklusa u Foči i Doboju – pastirski i opšti smjer i crkvena umjetnost i slikarstvo.

Student ovog fakulteta u Doboju na Odsjeku crkvena umjetnost i slikarstvo Damjan Damjanović rekao je da je zadovoljan studiranjem, da je mnogo zanimljivo, te da se mnogo uči i radi.

„Prije svega, učimo i stičemo vještine ikonopisanja, a onda i freskopisanja i izrade mozaika. Upoznajemo se sa kvalitenim znanjem, a od nas zavisi kako ćemo dalje raditi i za šta ćemo se opredijeliti“, dodao je Damjanović.

U protekle četiri godina uspostavljeni su drugi i treći ciklus studija.

Prodekan za nastavu Dragan Učur rekao je da je fakultet odškolovao i sopstveni kadar, tako da je sada izvođenje nastave kvalitenije, jer su do sada dolazili profesori iz Beograda i iz Crne Gore.

„Interesovanje za ovaj fakultet je sve veće. Osim studenata iz naše i susjednih zemalja, na školovanje dolaze i iz ostataka Evrope, Amerike i Kanade“, dodao je Učur.

Prema njegovim riječima, uspostavljena je i uspješna saradnja sa bogoslovskim fakultetima iz Sibija, Arada i Kijeva.

Sibijski Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Andrej Šaguna najstariji je u Rumuniji i već tri godine uspješno sarađuje sa fakultetom u Foči.

„Za tri godine ostvarili smo mnogo na razmjeni znanja i iskustava u naučnom i pubilicističkom radu. Razmjenjujemo iskustva i u nastavi. Profesori sa oba fakulteta drže predavanja u Sibiju i Foči, što je dalo dobre rezultate“, rekao je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakultet Sveti Andrej Šaguna iz Sibija Sorin Dobre.

Prorektor za duhovne nauke, umjetničke discipline i sport Darko Đogo, koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, najavio je da će uskoro biti uspostavljena saradnja i sa nekim akademijama.

„Potpisavanjem sporazuma uspostavićemo saradnju i sa duhovnim akademijama u Moskvi i Sankt Petersburgu. Od ranije, mada nemamo parafirane sporazume, imamo blisku saradnju i sa bogoslovskim fakultetima u Atini i Solunu“, naveo je Đogo.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, koji je osnovan prije 19 godina, namjeravaju da uspostave saradnju i sa zapadnoveropskim teološkim fakultetima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare