Prošla godina bez optužnica za ratne zločine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu prošle godine nije podiglo nijednu optužnicu u predmetima ratnih zločina, jer za to nisu bili stečeni uslovi, rekao je Srni sekretar tužilaštva Neven Kramer.

Kramer je istakao da to ne znači da se ne radi na ovim predmetima i da optužnica za ratne zločine neće biti.

On je pojasnio da su imenovanjem njihovog tužioca za tužioca u Tužilaštvu BiH ostali bez čovjeka koji je radio na ovim predmetima, te da je ovaj posao preuzeo glavni tužilac Rajko Čolović.

U Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu u protekloj godini radila su samo četiri od ukupno 10 tužilaca koji su radili proteklih godina.

Kramer je napomenuo da su u prošloj godini ostali bez tri tužioca koji su imenovani u Tužilaštvu BiH, a da dva tužioca rade u kancelariji u Višegradu i jedan u Vlasenici.

“I pored ovako nepovoljne situacije, velikim angažovanjem i naporima tužilaca i administrativnih radnika postigli smo značajne rezultate. Namjera nam je da rezultati budu još bolji i da se ova institucija svrsta među najbolje i najefikasnije”, naglasio je Kramer.

On je dodao da je u predmetima opšteg kriminala, Okružno tužilaštvo prošle godine podiglo 584 optužnice, u predmetima privrednog i organizovanog kriminala 22, dok je u predmetima maloljetničke delikvencije podnesen 21 prijedlog za izricanje vaspitnih mjera.

“Na predmetima koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju, a kojih, srećom, nemamo puno, ažurno se radi. U prošloj godini naređeno je 18 pripremnih postupaka, dok je upućen 21 prijedlog za izricanje vaspitnih mjera”, naveo je Kramer.

U predmetima opšteg kriminala, primljeno je 1.101 prijava koje su proslijedile ovlaštene institucije i građani, što je za 12,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu.

Povećan je i broj prijava koje se odnose na privredni i organizovani kriminal, a ovo tužilaštvo je primilo 100 prijava, što je u odnosu na raniju godinu više za 22 odsto.

Kramer je istakao da su prošle godine primili 16 prijava za ratne zločine, što je za 46,7 odsto manje u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo 30 prijava.

Tužilaštvo je sa četiri tužioca u 2013. godini ostvarilo izuzetno visoku ukupnu normu od 158 odsto.

Kramer je naveo da je ostvarena norma u odjeljenju za ratne zločine iznosila 220,33 odsto, a u odjeljenju za privredni i organizovani kriminal 162,68 odsto.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu do kraja februara sačiniće izvještaj u kojem će iznijeti detaljne podatke o svom radu u protekloj godini.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments