Prosjek studiranja sedam do osam godina

0

Studenti na Univerzitetu u Banjoj Luci u prosjeku studiraju sedam do osam godina, rekao je predsjednik Studentskog parlamenta ovog Univerziteta Bojan Grebenar. Ovo su podaci kojima raspolaže Studentski parlament, dok se oni na Univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu ne mogu dobiti, jer, prema riječima prorektora za nastavu ne raspolažu tim podacima.

Prema riječima Grebenara, prosjek od sedam do osam godina studiranja nije dobar jer je svima u cilju da se obaveze na fakultetu ne odugovlače previše. Razlog za tako dugo studiranje je, kaže, što studijski programi nisu još uvijek prilagođeni novom načinu rada na fakultetima.

– Kod nas je to i dalje problem, predmeti su preobimni.  Znatan broj profesora i dalje izbjegava da se pridržava kolokvija i parcijalnog polaganja ispita i na kraju dođemo u situaciju da moramo donositi odluku o prenosu bodova i organizovati dodatne ispitne rokove. U narednoj godini onda nas pored standardnog opterećenja čekaju i preneseni ispiti tako da je to krug iz kojeg je teško izaći – kazao je Grebenar.

On kaže da studenti najduže studiraju na tehničkim fakultetima.

– Prije svega na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je prosjek studiranja od osam do devet godina. Zatim slijede i ostali tehnički fakulteti, naravno sa nekim odstupanjima, jer ima studenata koji završe fakultet u roku, ali ima i onih koji se na fakultetu zadrže i duže – kazao je Grebenar.

On je istakao da na društvenim fakultetima kao što su Filozofski, Fakultet političkih nauka, Filološki dužina studija je manja nego na tehničkim.

Bolonja

– Bitno je da u bolonjskom procesu više neće biti prilike da studenti po nekoliko puta obnavljaju godinu. Prema novim pravilima jedna godina se može obnoviti najviše dva puta. Tako da na četvorogodišnjem studiju, student ima te četiri godine i ako obnovi svaku po dva puta, preko toga je nemoguće da se ide – naglasio je Bojan Grebenar.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare